O yatların hikâyesi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
O yatların hikâyesi
Türkiye Cumartesi Haberleri

Osmanlıda ve cumhuriyetin ilk yıllarında hizmet veren devlet yatlarının hikâyeleri İstanbul Rahmi M. Koç Müzesinde açılan “İki Asırlık Gelenek: Devlet Yatlarımız” adlı resim sergisiyle gün yüzüne çıkıyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ

Deniz tutkusu ile tanınan Sultan Abdülaziz’in hükümdarlığı devrinde İngiltere’ye sipariş verilen Talia, Osmanlının aldığı son büyük yat olan Ertuğrul, İstanbul ve diğerleri... Osmanlıda ve cumhuriyetin ilk yıllarında hizmet veren devlet yatlarının hikâyeleri İstanbul Rahmi M. Koç Müzesinde açılan “İki Asırlık Gelenek: Devlet Yatlarımız” adlı resim sergisiyle gün yüzüne çıkıyor. Koleksiyoncu Erdem Cever’in farklı sanatçılara aslına uygun olarak resmettirdiği yağlı boya tablolar, 24 farklı yatın kendine has yaşanmışlıklarını bugüne taşıyor.

Sivil denizcilik tarihine de ışık tutan sergide, 19. yüzyılın ortasından itibaren Avrupa hanedanlarında moda ve prestij konusu olan yatların Osmanlıdaki tesirlerinin izi sürülüyor.

Sağlam yapılan ve uzun yıllar yaşayan gemiler için “Her gemi yüzen bir şehirdir” benzetmesini yapan Cever, Osmanlıda Sultan Abdülaziz’den önceki dönemlerde hükümdarın kendi hizmetinde yatı olmadığını, hâlâ faal olan Savarona ile ise devlet yatları devrinin sonra ermek üzere olduğunu söylüyor.

Görsel bir arşiv mahiyetinde olan sergi, 3 Şubat 2023’e kadar ziyarete açık olacak.

O yatların hikâyesi

HAFTANIN AJANDASI

Fotoğraflar soyut resme dönerse

Son ayların en enteresan sergilerinden biri Dirimart’ta görülebiliyor... Fotoğraf sanatçısı Cihan Öncü’nün işleri, renkli jölelerin yanlarına yerleştirilmiş ve üzerlerine tuhaf sıvılar dökülen kadifemsi nesnelerin imajlarından oluşuyor. Sanatçı âdeta fotoğraf sanatıyla soyut resim yapıyor! 

Seramiklerle ‘Seyir Defteri’

Seramik sanatçısı Beril Anılanmert’in “Seyir Defteri” başlıklı sergisi İş Sanat Ankara Sanat Galerisinde açıldı. Sergi, geleneksellik ile günümüz teknoloji şartları arasında gidiş-gelişler ortaya koyuyor.

O yatların hikâyesi

HAFTANIN KİTAPLARI

Ahmet Rasim’den yeni hikâyeler

Kitaplarında İstanbul’un günlük hayatını ve hatıralarını odağına alan Ahmet Rasim’in sağken kitap olarak neşrettiği altı kurgu eseri “Bir Sefilenin Evrak-ı Metrukesi” adlı eserde toplandı. VakıfBank Kültür Yayınları tarafından okurla buluşturulan kitap, “Mehâlik-i Hayat”, “Tecârib-i Hayat”, “Afife”, “Numune-i Hayal”, “Bir Sefilenin Evrak-ı Metrukesi” ve “Hanım” adlı eserlerden meydana geliyor. Eserde yazarın yeni keşfedilen üç yeni hikâyesi de yer alıyor.

ABD’nin dehşetli tarihi

İlkin Başar Özal, problemleri çözmek yerine öteleyen ABD’deki büyük harbi “Amerikan İç Savaşı” adlı eserinde analiz ediyor. Yaklaşık 40 yıllık bir birikimle yayına hazırlandığı belirtilen eserde savaşa sebep olan siyasi gelişmeler, iki tarafın anlaşmazlıkları, savaş sırasında kara ve denizde yaşananlar, Amerika’nın kayıpları ve kazançları detaylı şekilde ele alınıyor. Eserde ABD’de bugün bile devam eden bazı problemlere de ayna tutuluyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...