Bilim dünyasına ışık tuttular! Müslüman ve Türk öncüler

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bilim dünyasına ışık tuttular! Müslüman ve Türk öncüler
Türkiye Cumartesi Haberleri

Türk ve Müslüman bilim insanları, yüzyıllar öncesinden yaptıkları buluşlarla bilim dünyasına ışık tutmayı başardı.

Bu öncü isimler geçmişte bilimin temelini oluşturacak başarılara imza atmalarının yanı sıra arkalarında da kıyamete kadar faydalanılacak yüzlerce eser bırakmışlardır. Dünya dönüyor ve bu isimlere her gün yenileri ekleniyor. İşte o isimler...

● Fatih’in hocası Akşemseddin, 14. asırda dünyanın en önemli bulaşıcı hastalıklar hekimiydi. İslam cerrahlarından operatör Amr bin Abdurrahman el-Kirmânî, Endülüs hastanelerinde ameliyat yapardı.

● Aynalarda ışıkların yansıması kanunlarını bulan, Muhammed bin Hasen ibni Heysem’dir. 965 – 1039 arası yaşadı. Matematik, fizik ve tıp üzerine yüze yakın kitap yazmış, eserlerinin çoğu Avrupa dillerine tercüme edilmiştir.

● Türkistanlı Ali bin Ebü’l-Hazm doktordu. Tıp dalındaki kitapları sonraki nesillere kaynak olmuştur. Akciğerlerdeki kan deveranının şemasını ilk çizen odur. 607 – 687 yılları arasında Türkistan ve Mısır’da yaşadı.

Ebû Bekr Muhammed bin Zekeriyyâ er-Râzî önemli bir doktordu. Göz hastalıkları uzmanıydı. Kıymetli kitapları tıp ilmine olan hizmetinin şahitleridir. Avrupa’da Razes ismi ile meşhurdur. 921 senesinde Bağdat’ta vefat etti.

● Yer küresinin çapı ve güneşin irtifa derecelerini Mûsâ bin Şâkir’in oğulları Ahmed ve Muhammed tarafından Halife Me’mûn zamanında Sincar ve Kûfe’nin sahralarında ölçüldü. Bu ikilinin cebir ve astronomi kitapları Rozen tarafından İngilizce’ye tercüme edilmiş, 1247’de Arabisi ile birlikte Londra’da basılmıştır.

● İmam-ı Cafer Sadık’ın talebesi Câbir bin Hayyân’ın simya ve kimya üzerindeki çalışmalarını bildiren kitapları meşhurdur.

● Hindistanlı molla Kutsi, “Esrâr-ı Melekût” adındaki Arapça astronomi kitabında yeryüzü, Ay, Güneş, gökler ve yıldızlar hakkındaki ayet-i kerimelere, İslam âlimlerinin verdikleri anlamları bir araya toplayarak bugünün yeni buluşlarına tam uygun olduğunu göstermiştir. Kutsi bu kitabını Sultan Abdülmecid Han’a takdim ederek övgü almıştı.

● Ülkesinde yüz ve kol naklini gerçekleştirdikten sonra dünyada ilk rahim naklini gerçekleştiren de bir Türk; Prof. Dr. Ömer Özkan.

● Avrupa’da yapay kalp nakli yapan ilk kadın cerrah Dilek Gürsoy, BBC’nin en etkili 100 kadın listesinde yer aldı.

● Robotla ilk kalp ameliyatını yapan, kalp krizini önceden haber veren elektronik ‘çip’i de bulan Prof. Dr. Tayfun Aybek’tir.

● Behçet hastalığını 1937 senesinde teşhis eden, tedavisini gerçekleştiren doktorun adı Prof. Dr. Hulûsi Behçet.

● Göktürklerde Hekim Biguta ve Karluklarda Hekim Haruna, 728 yılından bugüne unutulmaz hekimler arasındadır.

● Dünyada ilk devasa çadır hastanelerini Selçuklu Türkleri kurmuştur.

● 1037 senesinde vefat eden İbn-i Sina, hekimlerin hükümdarı olarak İtalyan okullarında okutulmuyor mu? Karaciğer ve sarılık hastalığını bulan, mikrobu tanımlayan da İbn-i Sina’dır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...