Göbek fıtığı gerçekten problem mi? | Türkiye Kliniği

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Göbek fıtığı gerçekten problem mi? | Türkiye Kliniği
Türkiye Cumartesi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Göbek fıtığı oldukça sık görülen bir problemdir. Aileler tarafından olması gerekenden çok daha fazla endişe edilen bir durumdur.

Göbek fıtığı gerçekten problem mi? | Türkiye Kliniği

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Gerçekte basit sebeplerle ortaya çıkabilecek ve aylar içerisinde kendiliğinden gerileme olabilecek bir fıtık problemidir. Endişe edilmesine gerek olmayan ama ailenin gözüyle bakılması hâlinde görüntü olarak çok rahatsız edici bir problemdir.

Göbek fıtığı, bebeğin ağladığı, öksürdüğü ya da gerindiği zaman göbek deliği çevresinden dışarı doğru şişen yumuşak bir kitle şeklindedir. Doğumdan önce bebeklerin kan damarlarının, göbek kordonuna ulaşmak, hayatın devamı için gerekli oksijen ve besin alışverişini sağlamak için geçtiği bir halka vardır. Bazı durumlarda bu halka, doğumdan itibaren tamamen kapanmaz.

Karın orta bölgesinde bulunan bu halka, bölge kasları güçlendikçe zamanla kapanacaktır. Problem göbek deliği çevresindeki kasların halkayı bir araya getirememesinden doğmaktadır. Sonuçta az bir miktar bağırsak göbek deliğinden dışarı kayar. Görüntü olarak çok farklılıklar gösterebilir. Genellikle göbek ortasında dışarı doğru ortaya çıkan bir kitle olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kitlenin genellikle sürekliliği yoktur, zaman zaman ortaya çıkar.

Bazen hafif bir şişlik olarak sürekli görülebilir ama en önemli ayırt edici özelliği üzerine hafifçe baskı uygulandığında tamamen kaybolmasıdır. Elinizi üzerinden çekince ufak bir ıkınma ya da ağlamayla da tekrar ortaya çıkabilir. Diğer fıtıkların aksine göbek fıtığının tehlikesi hemen hemen hiç yoktur. Bebek altı aylık oluncaya kadar, nadiren iki yaşına kadar tamamen kaybolur.

*Kitle ve fıtık zeminindeki delik görüntü açısından endişe oluştursa da tıbbi açıdan problem çıkarmaz. Küçük delikler birkaç ayda iyileşirken, büyük deliklerin iyileşmesi iki yıla kadar uzayabilir.

*Göbek fıtıklarında en iyi tedavi yolu hiç tedavi etmemektir. En güzel tedavi metodu, kendiliğinden iyileşmesi için zamana bırakmaktır. Bel sargıları, yara bantları, bozuk para ve yapışkan uçlu bantlar güncelliğini kaybetmiştir ve etkili olmayan yöntemlerdir. Ayrıca deriyi tahriş ederek zararlı da olurlar.

*Göbek fıtıklarını ameliyatla düzeltmek basit, güvenli bir yoldur. Fakat yalnızca anneyi ve babayı rahatsız eden büyük ya da büyümekte olan delikler için geçerlidir. Ameliyat ancak fıtıkta boğulma ihtimalini düşündüren şu durumlarda tıbbi bir zorunluluk olarak yapılabilir; fıtık geri itildiğinde içeri girmiyorsa, aniden büyümeye başladıysa ve her zamanki büyümenin üzerine kısa zamanda çıkmışsa, hassaslaşırsa, ağrılı hâle gelirse ve bebekte kusmaya sebep oluyorsa…

*Yenidoğan bebekte göbek kordonu düşmeden önce geçici olarak dışarı fırlayan göbeği fıtıkla karıştırmamalıdır. Fıtık bebek ağladığında dışarı fırlar, göbek fırlamaz hep dışarda kalır. İki hafta içinde göbek kordonunun düşmesinden hemen sonra düzleşir ve normal görüntüsüne kavuşur.

Düzenleyen:  - Türkiye Cumartesi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...