Okul kantinlerinde logo bilmecesi

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Okul kantinlerinde logo bilmecesi
Eğitim Haberleri  / HABER MERKEZİ

Ders zili çalıyor, kantinler alarm veriyor. Okullarda satılan gıdalara Bakanlıktan ‘Okul Gıdası’ onayı alınması zorunluluğu için ertelenen süre bitiyor. Gözler verilecek yeni kararda...

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - Millî Eğitim Bakanlığına bağlı kurumların bünyesinde faaliyet gösteren kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde satışa sunulacak hazır ambalajlı gıdalara yönelik “Okul Gıdası” uygulaması yılan hikâyesine döndü.

Haziran 2019’da Sağlık, Millî Eğitim ve Tarım ve Orman Bakanlığı bir araya gelerek bir protokol etrafında mutabakat sağladı. Pandeminin patlak vermesi ve kantincilerin araya girmesiyle düzenleme sürekli ertelendi. Tartışmaların gölgesinde 6 Eylül 2022’de uygulama yürürlüğe girdi. Bu tarihten üç gün sonra yayımlanan Resmî Gazete kararıyla düzenleme 11 Eylül 2023’e uzatıldı.

‘Okul Gıdası’na geçiş için uzatılan süre okulların açılacağı gün sona ererken, Türk Böbrek Vakfı (TBV) uygulamanın çocuklar lehine paydaşı olarak sahaya indi. TBV Başkanı Timur Erk, İstanbul Küçükçekmece Mustafa Pars İlkokulunu ziyaret ederek kantinlerin mevcut durumunu değerlendirdi ve okulların açılması öncesinde süreçle ilgili çağrıda bulundu.

ADIM ATILSIN İSTİYORUZ

Timur Erk, Türkiye tarihinde ilk defa 3 bakanlığın bir araya gelerek okul gıdası logosu konusunda bir çalışma başlattığını ve bunun müthiş bir gelişme olduğunu söyledi.

Vakıf Başkanı Erk şu ifadeleri kullandı: "Ne yazık ki çocuk obezitesi konusunda Türkiye oldukça sıkıntılı dönemlerden geçiyor. Vakıf olarak maksadımız çocuklarımızın sağlığı ve sağlıklı nesillerin yetişmesi bunun için burada, okul kantinlerinde Tarım ve Orman Bakanlığının web sitesinde yayınladığı üzere ‘Okul Gıdası Logosu’ alan 495 ürünün, ortaya konulması, satılması ve gerekli denetlemelerin yapılması için tüm adımların atılmasını rica ediyoruz.

Beslenmede yeterlilik sağlanması için, öncelikle su, ardında taze mevsim meyvesi, işlenmemiş kuruyemişlerin önemi büyük. Özellikle gıda sanayi açısından belirtmek isterim ki bazı paketli gıdalar raf ömrü gereği fazla miktarda tuz barındırıyor bu sebeple okul gıdası logosunun çok ince detaylandırılması gerekiyor."

Timur Erk "Üzülerek belirtiyorum ki denetimler eksik kaldı. Velilere tavsiyemiz çocukları gerek evde sundukları kahvaltıda gerek yanlarına koydukları beslenmelerinde gerekse kantinlerden satın alınan ürünler konusunda sağlıkları için emek vermeleri ve bu konunun üzerine eğilmeleri olacak" diye konuştu.

Düzenleyen:  - Eğitim
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...