Ek gıda sürecinde aceleci davranmayın | Türkiye Kliniği
Altıncı aydan itibaren bebeğinizin enerji ihtiyacının artması ve demir depolarının tüketilmesi, tamamlayıcı beslenmeye geçilmesinin sebeplerindendir. Bu dönemden itibaren farklı tatlar ve kıvamlar, bebeğinizin ısırma ve çiğneme becerilerini artırır.
Erken dönemde çiğneme becerilerinin gelişmesiyle birlikte bebeğinizin ağız ve dil koordinasyonu da artar. Konuşma ve dil gelişimine ciddi anlamda katkıda bulunur.
Tamamlayıcı besinlere geç başlanması, besinlerin reddedilmesine sebep olabilir. Altıncı aydan erken başlanması da anne sütünden tam olarak yararlanamamasına ve alerji gelişimine yol açabilir. Tamamlayıcı besinlere geçişte özellikle katı gıdaların verilmeye başlandığı dönemde bebeğiniz besinleri diliyle geri itebilir. Gayet normal bir tepki olan bu durum, sabırla birkaç deneme sonrasında normale dönecektir. Bebekten bebeğe derecesi değişmekle birlikte hemen hemen tamamı ilk günler refleks olarak dilleriyle geri iterek tepki verebilir. Hâliyle bu dönemde yeme içme faaliyetleri etrafı oldukça da kirletecektir. Birçoğu yiyeceklere kendi elleriyle dokunmak, ağzına götürmek ve bir kısmını tekrar çıkarmak ister. Bebeğinizin gelişiminin bir parçası olan bu hareketlere izin vermeniz, el ağız koordinasyonunun olgunlaşmasına ve doğru beslenme davranışlarının kazanılmasına yardımcı olacaktır.
ÜÇ GÜN KURALINA DİKKAT
Tamamlayıcı besinlere tuz katılması önerilmez. Tuz, henüz gelişim sürecinde olan böbreklerin işlevleri açısından sakıncalıdır. Yeni besinleri bebeğiniz açken ve özellikle öğle öğününde vermeyi tercih edebilirsiniz. Öğle vakti, bebeğinizin en canlı ve keyifli olduğu dönemdir. Esas olarak verilen yeni besine ait olabilecek reaksiyonların gözlemlenmesi açısından da önemlidir. Üç gün kuralına göre hareket edilmesi çok önemlidir. Verdiğiniz yeni bir besininin alerjik bir reaksiyona sebep olup olmadığını anlamak için üç gün takip edebilirsiniz. Süre sonunda yeni besinlerle tanıştırmaya devam edebilirsiniz. Besinler mutlaka iyice temizlenerek hazırlanmış ve taze pişirilmiş olmalıdır. Alerji riskinin kontrolü için yeni bir besini verirken miktarının her geçen gün giderek artırılması gerekir. Bebeğinizin hoşlanmadığı ek besinleri 2-3 hafta sonra tekrar yedirmeyi deneyebilirsiniz. Tamamlayıcı beslenme üzerine bebeğiniz anne sütünü istediği kadar alabilir. Anne sütündeki enzimler, tamamlayıcı besinlerin sindirilmesine yardımcı olacaktır.