Dijital sanatlarda Türklere ilgi büyük
Küratör Esra Özkan “Dijital sanatlarda yerel sanatçıların görünümü son on senede arttı. Dünyada da dijital sanatlarla çalışan Türk sanatçılara büyük bir ilgi var” diyor.
MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - İstanbul Dijital Sanat Festivali, bu sene üçüncü defa İstanbul’daki AKM’de yapılıyor. 5 Haziran’a kadar devam edecek festivalde, 25 sanatçının dijital eserleri görülecek ve bazıları tecrübe edilebilecek. Bunun yanında atölyeler ve konuşmalar da yapılacak.
Türkiye gazetesinin sorularını cevaplayan festivalin küratörlerinden Esra Özkan “Dijital sanatlarda yerel sanatçıların görünümü son on senede arttı. Dünyada da dijital sanatlarla çalışan Türk sanatçılara büyük bir ilgi var. Aslında jenerasyon da buna sebep oluyor. İnterneti geliştiren nesil, şu an dijital sanatlarda öne çıkıyor ve bunlar internetin içerisinde doğmadılar. Genç sanatçılar da arkadan geliyor” diyor.
Azerbaycanlı yapay zekâ sanatçısı Susha’nın yaptığı eserler…
PANDEMİ TESİRİ
Türkiye’de dijital sanatlara olan rağbetin de arttığını vurgulayan küratör Özkan “Dijital sanatlar dünyada biliniyor ve anlaşılıyordu. Türkiye’de ise pandemi ile daha bilinir hâle geldi. Özellikle NFT’ler bunda etkili oldu. İnsanlar, akıllı saatler takıp Zoom’dan toplantı yapmaya başlayınca âdeta ‘Ah, dijital dünya varmış! Bir de bunun sanatı mı var?’ dediler. Dünyaya baktığımız zaman ise yıllardır dijital sanat festivalleri yapılıyor. Bunun haricinde fuarlar ve sergiler de gerçekleşiyor” ifadelerini kullanıyor.
Esra Özkan, dijital sanatların gelecekteki yeri hakkında ise şunları söylüyor: Benim geleceğe dair çok öngörülerim yok. Sanatçılara “Neden, hangi malzemeden sanat yapmak istiyorsanız ondan yapın” diyorum. Kil de kullanabilirsiniz, teknoloji de… Buradaki ana konu sürdürülebilirlik. Dijital sanatlarda en büyük hayal ise daha fazla multidisipliner ekiplerin bir araya gelip transmedya üzerinden çalışması. Bu durum bence gerekli…
Özkan, bu seneki Dijital Sanat Festivali hakkında ise “Bu yıl seyircileri AKM’nin her yerine yayılmış bir festival bekliyor. 25 sanatçının eserleri için bir yürüme yolu yaptık ki, bütün eserleri görülecek. Bazıları ise deneyimlenecek. Bunun haricinde paneller ve atölyeler de yapılacak. Festival dolu dolu geçecek.
FESTİVALİN TEMASINI YAPAY ZEKA BELİRLEDİ
Dijital Sanatlar Festivali’nin küratörlerinden biri ise Avind adlı yapay zekâ… Küratörlerden Esra Özkan’a Avind’le nasıl çalıştıklarını sorduğumda ise “Yapay zekâ küratörü Avind, sergi temasını oluşturmamızda bana ve Julie Walsh’a yardım etti ve metinleri onunla birlikte kaleme aldık. Diğer kısımları biz yaptık” cevabını veriyor. Aynı zamanda Azerbaycanlı Susha adlı yapay zekâ sanatçısının eserleri de festivalde yer alıyor.
GELENEKSEL SANATLARA YENİDEN BAKILACAK
İstanbul Dijital Sanat Festivali’nde geleneksel sanatlar ile dijital dünya da birleşecek. Ayşe Totan Kart’ın kalem işi ve tezhip tekniklerini bir arada kullanarak tasarladığı sanat eseri, dijital sanatçı Hakan Yılmaz’ın yorumuyla sunulacak. Eser, Selçuklu devrinin çizgilerini yansıtacak. Böylece ziyaretçiler, maziyle geleceğin birlikteliğini gözlemleyerek Türk sanatına yeni bir bakış açısı yakalayacak ve Türk kültürünün zengin sanat mirasını farklı bir gözle tecrübe etme fırsatı yakalayacak.
KİTAP
> İmparatorluğun otuz beş senesi
Osmanlı tarihçisi Seyyid Lokmân’ın bugüne kadar üzerinde pek durulmayan “Zübdetü’t-Tevârîh” eseri Latinize edilerek araştırmacılara sunuldu. Dr. İbrahim Pazan’ın hazırladığı eserde, 26 sene saraydaki hadiselere şahitlik eden Seyyid Lokmân’ın Osmanlı tarihine dair vekâyinâme üslubuyla yazdığı kısımlar yer alıyor. Türkiye Yazma Eserler Kurumu tarafından basılan ve online erişime açılan eser, toplam 35 yılı yani Sultan Kanûnî’nin son yedi yılı ile II. Selim ve III. Murad Han devirlerinin tamamını içine alıyor. Kitapta, ilk defa ortaya çıkarılan akademik bilgiler de var.
> Kayı yiğitlerinin yurt mücadelesi
Tarih konulu eserleriyle tanınan yazar Mehmet Fatih Oruç bu defa okuyucusunu Osmanlının kuruluş günlerine doğru seyahate çıkarıyor. Arı Sanat Yayınları etiketiyle raflarda yerini alan “Ölmek İçin Yaşayanlar: Baykoca” adlı tarihî roman, Kayıların Ertuğrul Gazi devrinde Anadolu’nun batısındaki yurt arayışlarını, gözü pek yiğitlerinin mücadeleleriyle işliyor. Yazar Oruç, bugün yayınlanan bazı TV dizilerinin aksine, Osmanlıların manevi dünyasına daha realist yaklaşıyor. Eser, serisinin ikinci kitabı...
AJANDA
> Beyoğlu Sahaf Festivali, 11 Haziran’a kadar tarihî Galata Kulesi Meydanı’nda kitapseverleri ağırlıyor. Festivalde nadide yazma eserler, tarihe şahitlik etmiş kitaplar ve orijinal nüshalar yer alıyor.
> Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi, 56 yıllık bir geleneğe sahip olan “DYO Resim Ödülleri” sergisine ev sahipliği yapıyor. Genç sanatçıların mükâfatlı eserlerinin yer aldığı sergi, 30 Eylül tarihine kadar Mardin’de görülebilecek.
> Akbank Sanat’ta “Prizma Expanded: Algının Poetikası” sergisi çerçevesinde 6 Haziran Salı günü 17.00’de “Maddenin Hâlleri” filmi gösterilecek ve ardından yönetmen Deniz Tortum ve Alican Çamcı sinemaseverle buluşacak.