Güney Koreli bilim insanı evrende kütleçekimin bozulduğunu ileri sürdü

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Güney Koreli bilim insanı evrende kütleçekimin bozulduğunu ileri sürdü

TEKNOLOJİ Haberleri

Güney Koreli bir gökbilimci, evrenin işleyişini ilişkin bilgilerimizi gözden geçirmemize yol açabilecek bir iddiada bulundu. Araştırmacı, 'kütleçekim anormalliği'nin kanıtlarını bulduğunu iddia ediyor.

Güney Kore'deki Sejong Üniversitesinden gökbilimci Kyu-Hyun Çae, birbiri etrafında dönen iki yıldızı tanımlayan 'ikili yıldız' sistemlerini araştırırken evrende kütleçekimin bozulduğunu gösteren bulguları ortaya çıkardığını ileri sürüyor. Independent'ın haberine göre, Çae'nin gözlemleri Isaac Newton ve Albert Einstein'ın oluşturduğu standart kütleçekimi modelleriyle çelişiyor. Üstelik 1980'lerde ortaya atılan alternatif bir teorinin söz konusu anormalliği açıklayabileceğine dair kanıtlar sunuyor.

Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) ait Gaia uzay teleskobunun topladığı verileri inceleyen araştırmacılar, ikili yıldızların standart kütleçekim modellerine uymayan ivmelerini ortaya çıkardı. Saniyede 0,1 nanometrenin karesinden daha düşük ivmelerde, iki yıldızın yörüngesi Newton'un evrensel kütleçekim yasasından ve Einstein'ın genel göreliliğinden saptı.

Profesör Çae, Modifiye Newton Dinamiği (MOND) olarak adlandırılan bir model ile, önceki teorik çerçevelerin yıldızların hareketlerini neden açıklayamadığını ortaya çıkaracağını söylüyor. Çae, The Astrophysics Journal akademik dergisinde yayımlanan makalede, "Sapma, zayıf ivmelerde standart kütleçekimin bozulduğuna dair doğrudan bir kanıt teşkil ediyor" diye yazdı.

ASTROFİZİK VE KOZMOLOJİDE DEVRİM YAPABİLİR

Kyu-Hyun Çae, çalışmada ayrıca şu bilgilere yer verdi:

"Veriler, standart Newton-Einstein kütleçekiminin zayıf ivmeyle bozulduğunun açık ve son derece güçlü bir işaretini ortaya koyuyor.

Daha da şaşırtıcı olan, bu kütleçekim anormalliğinin eğiliminin ve büyüklüğünün AQUAL [MOND] teorisinin öngördüğü şeyle uyuşması."

Profesör Çae, bulgularının daha büyük veri setleriyle doğrulanıp geliştirileceğini, nihayetinde fizikte yeni bir devrime yol açabileceğini belirtiyor: "Bu anormalliğin Newton dinamiğinin çöküşü olduğu doğrulanırsa ve özellikle de MOND'un en açık öngörüleriyle gerçekten uyuşursa, bunun astrofizik, kozmoloji ve genel olarak temel fizik üzerinde muazzam etkileri olacaktır."

(Kaynak: Independent) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...