Türkiye'de alarm sinyalleri! Her yıl 5 milyon KOAH’lıdan 200 bini hayatını kaybediyor

- Güncelleme:
Türkiye'de alarm sinyalleri! Her yıl 5 milyon KOAH’lıdan 200 bini hayatını kaybediyor

Sağlık Haberleri

ESMA ALTIN'IN HABERİ

Uzmanlar, öksürük, balgam ve nefes darlığı gibi kalıcı solunum yakınmalarıyla birlikte görülen akciğer rahatsızlığı olan “kronik obstrüktif akciğer hastalığı”nın (KOAH) Türkiye’de en yaygın üç ölüm sebebinden birisi olduğu ikazında bulunuyor. 16 Kasım Dünya KOAH Günü’nde, 40 yaş üstü yetişkinlerde yüzde 15 ila 20 oranında yaygın olan bu hastalığın solunum yetmezliğine bağlı ölümlerin yüzde 61’ine sebep olduğu belirtiliyor.

Dünyada KOAH yılda 2,9 milyon kişinin ölümüne sebep oluyor. Türkiye’de 5 milyon kişide KOAH olduğu, ölenlerin sayısının ise 200 bin civarında olduğu belirtiliyor. Gazetemize konuşan göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Selda Kaya, KOAH’ın sigara kullanan yetişkinlerde daha sık görüldüğünü belirterek “Tütün kullanımı yanında, artan şehirleşme, kötüleşen hava kalitesi KOAH’ın görülme sıklığındaki artışın en önemli sebepleri arasında yer alıyor” dedi. KOAH’ın gerekli tedbirlerin alınması durumunda önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkat çeken Kaya, “KOAH teşhisi koyulan kişilerin, tütün ve tütün ürünlerini kullanmaması, düzenli ve dengeli beslenmesi, düzenli egzersiz yapması, solunan ortam havasının temiz tutulması ve enfeksiyon kontrolü için grip ve zatürre aşılarının olunması hastalığın kontrolünde önemli” uyarısında bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...