Bunun tek sebebi sigara

Bunun tek sebebi sigara

SAĞLIK Haberleri

Halk arasında sigara alerjisine bağlı damar tıkanıklığı olarak bilinen Buerger hastalığının tek sebebinin tütün ve tütün dumanına maruz kalmak olduğunu söyleyen Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Köksal “Daha çok Orta Doğu ve Asya ülkeleri insanlarında görülen bu hastalık, ülkemizde 50 yaş altı sigara içen erkekler arasında neredeyse en sık ayak kayıp sebeplerindendir” dedi.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Buerger hastalığının damar sertliği ile karıştırıldığını ifade eden Prof. Dr. Cengiz Köksal “Sıklıkla her iki bacakta diz altındaki atar damarların tıkanıklığı ile seyreden Buerger hastalığı, ayak parmaklarında morarma, soğuma veya iyileşmeyen yaralarla kendini gösteriyor. Hastalar, bu yaraların ayakkabı vurması veya tırnak batması sonucu ortaya çıktığını düşünebilirler. Fakat yaranın iyileşmesini beklerken geçen süreçte, hastalık çoktan ilerlemiş, parmağın veya parmakların kaybedilme riski artmış olabiliyor” diye konuştu. Buerger hastalığına sigara alerjisi denmesinin iki sebebi olduğunu anlatan Prof. Dr. Köksal, “Birincisi sigarayı bırakan hastalarda hastalık yüzde 92 gibi çok yüksek bir oranda, başka bir tedaviye ihtiyaç duymadan iyileşir. İkincisi ise hastalığın iyileşmesi için sigarayı tamamen bırakmak ve asla sigara dumanına dahi maruz kalmamak gerekir” dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...