Ayakkabısı vuran bile oraya koşuyor! Acil olmayan vakalar 'acil'i kilitledi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Ayakkabısı vuran bile oraya koşuyor! Acil olmayan vakalar 'acil'i kilitledi

Sağlık Haberleri

‘Acil’ler ana baba günü. Bu tabloda, basit ve acil olmayan rahatsızlıkların payı büyük. Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz “Aciller kalp krizi, inme gibi hayati tehlike arz eden durumlarda kullanılır. Ancak bizde randevu ile uğraşmak istemeyen hatta saçı dökülen, ayakkabısı vuran, vitaminine baktırmak isteyen bile geliyor” dedi.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın yılbaşı gecesi açıkladığı yıl içindeki muayene verileri, Türk insanının 2022 yılında en çok acil servisleri kullandığını gösterdi. Sağlık hizmetlerinde bir yıl içinde yaklaşık 465 milyon poliklinik muayenesi yapılırken bu muayenelerin 130 milyondan fazlası acil servislerde gerçekleşti. Verileri değerlendiren Ankara Etlik Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekim Yardımcısı ve Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz “Acil servis kullanımında dünya şampiyonuyuz. Ülkede sanki bir afet varmışçasına acil servisleri kullanıyor; büyük bir çoğunluğu acil olmayan başvurular. Acil olmayan vatandaşların acil servis kapılarında yığılması, gerçek acillerin tedavi olmasını engelliyor” dedi.

2022 yılında bütün muayenelerin yüzde 28’inin acil servislerde gerçekleştiğine işaret eden Doç. Dr. Kayıpmaz “ABD’nin nüfusu 332 milyon, yıllık acil başvuru sayısı yaklaşık 130 milyon. Türkiye 85 milyon, bizim ülkemizde de acil başvurusu 130 milyon. Biz kendi nüfusundan fazla acile başvuran dünyadaki tek ülkeyiz ve bu konuda dünya şampiyonuyuz” dedi.

AYAKKABISI VURAN DA ACİLE GELİYOR

Vatandaşın büyük oranda acil servislerde teşhis ve tedavinin daha hızlı olması, hafta içinde ya da mesai saatleri içinde randevu almakla uğraşmak yerine akşamları ve hafta sonları acil servisleri ziyaret ettiğini ifade eden Doç. Dr. Kayıpmaz “Acil servisler; kalp krizi, inme, yaralanma, kaza, yanık gibi 24 saatte müdahale edilmezse hayati tehlike oluşturan durumlarda kullanılır. Oysa ülkemizdeki acil servis başvurularının çok azı bu nitelikte. Saçı dökülen, ayakkabısı vurduğu için ayağı yaralanan, kronik hastalıklarını tedavi ettirmek isteyen ya da rutin kan tahlilleriyle birlikte B12, D vitaminine baktırmak isteyenler acilleri kilitliyor. Günlük 2-3 acil başvurusu olan hastanelerimiz var. Sanki ülkede bir afet var da insanlar acillerde toplanıyor. Ülkemizde aciller çok yanlış kullanılıyor” diye konuştu.

RANDEVUYA GİTMEMEK ACİLLERE YANSIYOR

Polikliklerden randevu almayan vatandaşların da acillere yığılma yaptığına değinen Doç. Dr. Kayıpmaz “2022 yılında 33 milyon kişi randevusuna gitmemiş. Randevu alıp gitmeyenler de sistemi kilitlediği için, çok ileri tarihlere randevu veriliyor. Bu yüzden de vatandaş acillere geliyor. Bakanlığın aldığı yeni tedbirlerle bunun da azalacağını düşünüyorum. Bu durum acil servislere de yansıyacaktır” dedi.

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...