Kurul yine affetmedi! Yanıltıcı reklamlara ceza yağdı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kurul yine affetmedi! Yanıltıcı reklamlara ceza yağdı

Ekonomi Haberleri

Kimisi indirim yapıp ürünü vermedi, kimisi ise raftakini broşürde farklı gösterdi... Reklam Kurulu yine affetmedi. 'Reklamda ucuz, satışta pahalı' oyunu gözden kaçmadı, zincir marketlerin yanıltıcı reklamlarına ceza yağdı.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ

Fahiş fiyat belirleyenlere 250 milyon liraya kadar ceza verilebilmesini öngören ‘Perakende Yasası’ için hazırlıklar sürerken, vatandaşı aldatmaya yönelik reklamlara ilişkin denetimler de devam ediyor. Ticaret Bakanlığına bağlı Reklam Kurulu, son toplantısında da zincir marketlerin yanıltıcı reklamlarını frenledi. Dört zincir marketin toplam beş reklamı durdurulurken, bir zincir markete para cezası da verildi.

DİŞ MACUNUNDA FİYAT YALANI CEZA GETİRDİ

Kurul, bir zincir marketin, broşür üzerinde diş macununu 79,99 liradan satışa sunacağı bilgisine yer vermesine rağmen, ürünü 94,50 liradan sattığını tespit etti. Söz konusu markete 15 bin 566 lira ceza kesti ve reklamları durdurdu. Bir başka zincir marketin de çay makinesi reklamında ürünün fiyatının 699 lira olarak belirtildiği ancak uygulamada ürün fiyatının 849 liradan satışa sunulduğu anlaşıldı. Ürünü 699 liradan almak için reklamın altında yer verilen ‘şimdi alışveriş yap’ butonuna tıklayan ve marketin yüksek fiyatlı satış yapılan uygulamasına yönlendirilen vatandaşın şikâyetini dikkate alan Kurul, fiyat konusunda anlam karışıklığına yol açmak suretiyle tüketicilerin yanıltıldığını değerlendirdi.

STOK OYUNU KURUL’A TAKILDI

Aynı marketin ‘stok oyunu’ da Reklam Kurulu’nun gözünden kaçmadı. Bir markaya ait yazıcının reklamlarla 1.999 liradan satışa sunulduğu ve 1.500 adet stok bulunduğu bilgisi verildiği tespit edildi. Tüketicilerin farklı illerde bulunan farklı şubelere aynı ürünü satın almak için gittiği ancak satın alamadığı, reklamlarda yer alan stok bilgisinin gerçeği yansıtmadığı anlaşıldı. Marketin, stok bilgisine ilişkin ispatlayıcı bilgi ve belgeler de sunamaması üzerine, anılan reklamlara da durdurma cezası verildi.

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...