Tekrarlayan gribin sebebi: Enfeksiyon fırtınası yaşanıyor

- Güncelleme:
Tekrarlayan gribin sebebi: Enfeksiyon fırtınası yaşanıyor
Sağlık Haberleri

Toplumda solunum yolu hastalıklarına yol açan çok sayıda virüsün dolaştığını vurgulayan uzmanlar, bu virüslerin birbiri ardına hasta etmesi yüzünden gribin tekrarladığını söylüyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

Çevremizde kimi görseniz burnunu çekiyor, hâlsizlik ve vücut ağrıları ve haftalardır geçmeyen öksürükten söz ediyor. En çok duyduğumuz cümle ise “Bu nasıl bir hastalık? İyileşiyorum bir hafta sonra yeniden başlıyor. İçtiğim antibiyotiğin hesabını yapamıyorum”... Yeni bir solunum yolu hastalıkları virüsü ile mi karşı karşıyayız? İnsanlarda artık endişe uyandırmaya başlayan grip vakalarının altında yatan sebep ne? Bu soruların cevaplarını Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık’tan aldık…

ÜÇ VİRÜS ARKA ARKAYA HASTA EDİYOR

Toplumda şu anda RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs), nezle gibi solunum yolu enfeksiyonları, mevsimsel grip ve covid virüslerinin birlikte görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Balık “Şu anda bildiğimizden farklı bir virüs ya da enfeksiyon türü yok. Covid döneminde alınan tedbirler ve kapanmalar sırasında üç yıl boyunca Covid-19’la birlikte grip virüsleri ve diğer solunum yolu virüslerinden de uzak kaldık ve bunlara karşı bağışıklığımız düştü. Daha önce virüsün başladığı mevsimde daha az insan hastalanıyordu. Enfeksiyonların bulaşma ihtimali 6-7’de bir iken şimdi 3-4’te bire düştü. Toplumda dolaşan birçok virüse karşı zayıf durumdayız. Bu virüslerden biri hasta ediyor iyileşiyoruz, ardından diğeri başlıyor, daha sonra bir başkası geliyor. Bunlardan bir iki tanesi daha uzun sürüyor. Bunun sonucunda bitmeyen enfeksiyon fırtınası ile karşı karşıya kaldık” dedi.

Tekrarlayan gribin sebebi: Enfeksiyon fırtınası yaşanıyorProf. Dr. İsmail Balık, "Dolaşımdaki birçok virüse karşı zayıf durumdayız. Biri hasta ediyor iyileşiyoruz, diğeri başlıyor, daha sonra bir başkası geliyor" diyor...

ÇOCUKLARDA DA AĞIR GEÇİYOR

Çocukların normal şartlarda grip enfeksiyonlarını daha hafif geçirdiğini hatırlatan Prof. Dr. Balık “Çocuklar Covid döneminde okula gitmediği için virüslerle tanışmadı. Bu yıl okullar açılıp tedbirler bırakılınca önce onlar hastalandı, daha sonra eve ebeveyenlerine taşıdılar. Aynı zamanda daha ağır geçirmeye başladılar. Vaka sayısı çok olduğundan çocuklarda hastane acil servislerine başvurular ve yoğun bakım yatışlardı da geçmişe göre fazla oluyor” diye konuştu.

GEREKSİZ ANTİBİYOTİK KULLANIMI ARTTI

Uzun süren öksürük şikâyetleri sonucunda vatandaşın akciğer tutulumu endişesinden etkilenen hekimlerin de özellikle birinci basamakta gereğinden fazla antibiyotik yazdığına işaret eden Prof. Dr. Balık “Geçmeyen öksürük için gereksiz yere antibiyotik kullanılıyor. Hâlbuki antibiyotik bakteriyel enfeksiyonlarda işe yarar. Viral enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanımı durumunda direnç gelişmesini tetiklemiş oluyoruz” dedi.

COVID’DE AZ DA OLSA ARTIŞ VAR

Önceki birkaç aya oranla Covid vakalarında da artış olduğuna işaret eden Prof. Dr. Balık vatandaşın Covid olma ihtimalini göz ardı ederek bütün şikâyetlerini grip olarak yorumladığını söyledi. Son varyantlarla Covid-19’un semptomları ile grip ve diğer virüs enfeksiyonlarının belirtilerini birbirinden ayırmanın mümkün olmadığını ifade eden Prof. Dr. Balık “Bunun tek ayrım yolu test yaptırmak. İnsanlar da test yaptırmak istemiyor. Oysa şu anda hem Covid-19’a hem de gribe karşı elimizde ilk 48 saat içinde uygulandığında işe yarayan çok güçlü ilaçlarımız var. Test yaptırıldığında hangi virüs varsa onun tedavisi yapılabilir. Çünkü Covid hâlâ risk grubundaki kişiler ve hatırlatma doz aşılarını yaptırmayanlar için ciddi tehlike arz ediyor. Solunum paneli testleri ile birkaç virüs birden tespit edilebiliyor” dedi.

BİTMEYEN ÖKSÜRÜK

Uzun süren öksürük yüzünden hastaların akciğer tutulumundan endişe ettiklerini aktaran Prof. Dr. İsmail Balık “Daha fazla akciğer tutulumu var diyemeyiz. Öksürüğün uzun sürmesi akciğer tutulumu algısı oluşturuyor ama RSV başta olmak üzere bazı viral enfeksiyonlar, solunum yollarındaki mukozayı ciddi anlamda tahriş ettiği için bu uzun süre bazen iki haftayı bile geçebilen öksürükle seyredebiliyor” diye açıkladı.

Bu video da ilginizi çekebilir...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...