Aman dikkat: Yaşadığınız eklem ağrılarının sebebi olabilir! Doktorlar ‘ağzınıza bile sürmeyin’ diyor

Düzenleyen:
Aman dikkat: Yaşadığınız eklem ağrılarının sebebi olabilir! Doktorlar ‘ağzınıza bile sürmeyin’ diyor

SAĞLIK Haberleri

Romatoid artrit, eklem iltihabının sık görülen formudur ve eklemlerin içindeki zarda veya iç organlarda iltihaba yol açar. Kalınlaşan eklem hattı, eklemde ısı artışı, şişme ve ağrıya da neden olur. Günlük yaşamı çok fazla etkileyen bu hastalık kroniktir, yıllarca devam edebilir. Uzmanlara göre, diz başta olmak üzere eklem ağrıları ve şişkinlikle ortaya çıkan sorunun kontrol altına alınması için bazı gıdalardan özellikle uzak durmak gerekiyor. Peki, romatoid artriti tetikleyen besinler neler? Romatoid artrit hastaları nasıl beslenmeli?

Romatoid artritin 100’den fazla çeşidi olmasına rağmen ‘osteoatrit’ en yaygın olanıdır. Erkeklerin yüzde 40’ı kadınların ise yüzde 47’sine osteoatrit teşhisi konulabilir. Romatoid artrit hastalığında sıklıkla çok sayıda küçük ve bazen büyük eklemlerde simetrik tutulum gözlenir. En sık el ve ayak parmak eklemleri, el ve ayak bilek eklemlerinin tutulumu söz konusudur. Sabah tutukluğu adı verilen durumda, hastanın sabah uyandıktan sonra eklemlerini hareket ettirmede yaşadığı kısıtlılık-tutukluk hali gözlenir. 

Bazı gıdalar eklem iltihabına, kilo alımına veya her ikisine birden neden olarak artriti daha da kötüleştirebilir. Artritiniz varsa bu besinleri hayatınızdan çıkarmanız gerekebilir.

KIRMIZI ET

Günlük kırmızı et, protein açısından yüksek olmasına rağmen, romatoid artritiniz için kötü olabilir. Çünkü kırmızı et, doymuş yağlar içerir ve doymuş yağlar iltihaplanmaya neden olabilir. Ayrıca ürik asit seviyenizi artırabilir ve kilo alımına katkıda bulunabilir. Aynısı süt dahil tam yağlı süt ürünleri için de geçerlidir.

ŞEKERLİ VE RAFİNE (BEYAZ) UN İÇEREN YİYECEKLER

Şekerli  ve gazlı içeceklerden, tatlılarda ve hamur işlerinde bulunan şekerin yanı sıra beyaz ekmek, makarna ve beyaz pirinç gibi rafine un içeren yiyeceklerden de Romatoid artritiniz  varsa uzak durmalısınız.

İşlenmiş gıdalar, yemeye hazır ürünler veya birkaç dakika içinde anında hazırlanabilen gıdalar genellikle şeker ve rafine un içerir. Bu gıdalar kan şekeri seviyenizde ani yükselmelere neden olabilirler ve ramotoid artrit semptomlarınızı kötüleştirebilecek sitokinlerin üretimini tetikleyebilirler.

Öte yandan, bu gıdalar kilo almanıza ve özellikle dizleriniz başta olmak üzere eklemlerinize yük bindirebilirler. Bu nedenle hazır gıdaları alırken mutlaka etiket okumalısınız.

KIZARMIŞ YİYECEKLER

Gıdaları (özellikle et) tüketim için yüksek sıcaklıklarda kızartmak veya ızgara yapmak, kandaki gelişmiş glikasyon seviyelerini yükseltebilir. Bu glikasyon seviyesi vücutta artan inflamasyon ile ilişkilidir. Tüm kızarmış yiyecekler ve yüksek ısıda pişen besinler vücuttaki iltihabı arttırır.

OMEGA-6 YAĞ ASİTLERİ İÇEREN GIDALAR

Omega-6 yağ asitleri içeren gıdaların omega-3 yağ asitleri içeren gıdalardan daha fazla tüketilmesi, eklem iltihabını ve kilo almayı arttırır. Omega-6 yağ asitleri; mısır , ayçiçeği, aspir, soya fasulyesi gibi bitkisel yağlarda bulunur. Ayrıca kurabiye, kraker ve keklerde de mevcuttur.

GLUTEN İÇEREN BESİNLER

Romatoid artritiniz  için kötü olan glüteni de diyetinizden çıkarmalısınız. Beslenmenizde buğday, çavdar ve arpa gibi tahıllardan kaçınmalısınız.

ROMATOİD ARTRİTLİ HASTALAR NASIL BESLENMELİ?

Romatoid artritte yeme içme önemlidir. Bu hastalıkta beslenmenin temel ilkeleri; dengeli, sebze ve meyve temelli, yeterince yağsız et, daha çok balık ağırlıklı protein ve sağlıklı yağ saylayan beslenmedir. Bu ilkelere en yakın beslenme çeşidi ise Akdeniz tipi beslenmedir. Akdeniz tipi beslenme iltihabı baskılar ve eklem ağrısını azaltmada etkili olur.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...