Birçok kişiyi hasta ediyor. Deniz'de başınıza gelirse işte bilmeniz gereken şey! Asla ve asla tatlı suyla yıkamayın...

Yaz aylarında deniz keyfi yaparken en can sıkıcı durumlardan birisi denizanası çarpması. İşte bu durumda yapılması gerekenleri sizler için derledik.
Yaz aylarının en sevilmeyen konuları arasında deniz canlıları tarafından ısırılmak ya da sokulmak geliyor. Denizde en çok rastlanan türlerden birisi olan denizanası. Denizanası denizde en çok rahatsız eden canlılardan birisi olarak gösterilebilir. Pek çok kişi denizanası çarpması belirtileri neler? Denizanası çarpmasında neler yapılması gerekir? Sorularının cevaplarını merak ediyor. İşte denizanası çarpmasında dikkat edilmesi gerekenler…
DENİZANASI ÇARPMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Yanma
- Kızarıklık
- Şişlik
- Ağrı
Bu saydığımız belirtiler denizanasının tipine göre ve vücudun denizanası çarpmasından sonra verdiği tepkiye göre değişkenlik göstermektedir. Bu belirtiler birkaç saat içerisinde geçebilir. Denizanaları içerisinde zehirli türlerde bulunmaktadır.
DENİZANASI ZEHİRLENME BELİRTİLERİ
- Kas krampları
- Karında şişlik
- His kaybı
- Ciddi sırt ağrısı
- Konuşma zorluğu
Denizanalarının yüzeylerinde iğnemsi yapılar bulunmaktadır. Bu iğnemsi yapılar içerisinde zehir bulunmaktadır. Burada bulunan zehir ile denizanaları hem kendilerini koruyor ve hem de avlarını yakalıyorlar. Bu iğneler o kadar küçüktür ki çıplak gözle görülmesi çok zordur. Denizanası vücudunuza değdiği anda o iğneleri vücudunuza geçirir. Denizanası çarpmasında denizanasının temas ettiği yerlerde küçük iğneler görebilirsiniz.
DENİZANASI ÇARPMASINDA NE YAPILMALIDIR?
Denizanasının temas ettiği yeri sirke ile temizleyebilirsiniz fakat en iyi yöntem 43-45 derece sıcaklıktaki bir suyla bölgeyi temizlemek daha faydalı olacaktır.
Denizanasının temas ettiği nokta asla tatlı su ve doğal kaynak suyu ile temizlenmemelidir. Tatlısu denizanası içerisinden vücudunuza geçen iğnelerdeki zehri açığa çıkartarak daha fazla zarar verebilir. Eğer tatlı su kullanmanız gerekiyor mutlaka ısısının yüksek olması gerekmektedir.
Bunların haricinde denizanasının temas ettiği noktadaki iğneleri cımbız ile temizleyebilirsiniz.
Şikayetleriniz devam ediyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşa gitmelisiniz. Durumunuza göre ilaçlar verilebilmektedir. Denizanası bol olan bir yerde yüzmeye gidiyorsanız koruyucu kıyafetler giymeniz gerekmektedir.
Kaynak: Doktor Geldi Youtube Kanalı