Hasarlı tarihî eserler için 'Bilim Kurulu' geliyor
Depremlerde zarar gören tarihî eserler ve kültür varlıkları için harekete geçildi. Eserlerin hafriyatı, uzman gözetiminde ayrı yerde toplanacak ve Hatay için ayrı bir çalışma yürütülecek.
ESMA ALTIN'IN HABERİ - Asrın felaketi, yüzlerce yıldır ayakta duran tarihî eserler ve kültür varlıklarında da büyük hasara yol açtı. Asırlık camiler, kaleler, kiliseler ve tarihî eserler deprem sebebiyle büyük zarar gördü. Kültür ve Turizm Bakanlığı, hasar gören kültür varlıklarını özel koruma altına almak için harekete geçti. Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre zarar gören eserler uyarı tabelaları asılarak, brandalarla koruma altına alındı. Yıkılan tarihî yapılara yönelik sıradan bir enkaz kaldırma işlemi yapılmayacak. Bu işlemler uzman gözetiminde olacak ve enkazdan kurtarılacak tarihî eser niteliğindeki parçalar muhafaza edilecek. Kültür varlıklarının hafriyatları da ayrı yerlerde toplanacak.
HATAY İÇİN AYRI ÇALIŞMA
Öte yandan, zarar gören eserlerle ilgili yürütülecek çalışmaların planlanması ve projelendirilmesi için bir Bilim Kurulu oluşturulacak. Bilim Kurulunda sanat tarihçileri, mimarlar ve alanında uzman hocalar yer alacak. 900 civarında tescilli kültür varlığının bulunduğu Hatay için ise ayrı bir çalışma yürütülecek. Bu kapsamda, daha önce Hatay bölgesinde kültür varlıkları üzerinde çalışma yapan hocalar tek tek aranıyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünde bünyesinde 500’den fazla, Vakıfl ar Genel Müdürlüğüne bağlı tescilli eserler için de 100’ün üzerinde personel bölgedeki tarihî eserler ve kültür varlıkları üzerinden tespit çalışmaları yürütüyor.
433 ESER İNCELENDİ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, deprem bölgesindeki tarihî eserlerden 433’ünün incelendiğini belirterek “Ağır hasarlı 121, orta hasarlı 66, az hasarlı 57 olarak tespit edilmiştir” dedi.
MOLOZ GİBİ GÖRÜLMEMELİ
Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, yıkılan tarihî eserlerin parçalarının moloz gibi görülmemesi ve inşalarda tekrar kullanılması gerektiğini söyledi. Ortaylı “Çok dikkatli, elemeci bir kazı ve değerlendirme yapılmalı. Birtakım yeni eserler ortaya çıkacak. Ona göre eski taşlar kullanılmalı. Bütün şehirlerde buna dikkat edilmesi gerek. Yıkılan yapının içindeki malzemenin hepsi farklı ama bunların orijinal olanlarının saklanması, numaralandırılması ve yeniden kullanılması önemli. Bu, eski şehirlerin restorasyonu için kaçınılmaz” diye konuştu.