Göz göre göre facia! Maden ocağı sabıkalı çıktı

Maden, kazadan 3 gün önce denetlenmiş. İncelemelerde 19 eksik tespit edilirken, 16’sı giderilmiş. Ön değerlendirme sonucunda 220 bin lira idari para cezası önerildi.
CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ
Bartın’ın Amasra ilçesinde 41 işçinin hayatını kaybettiği madenin, Bakanlık uzmanlarınca patlamadan 3 gün önce denetlendiği ortaya çıktı. Kazanın tüm yönleriyle araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, önceki gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerini dinledi.
Amasra Maden Müessesesini her yıl düzenli olarak denetlediklerini ifade eden İş Başmüfettişi Alpaslan Kılıçarslan “En son, kazadan önce, ayın 5’i ile 11’i arasında bir denetimimiz var. Bu denetimde 19 mevzuata aykırılık tespit etmişiz. Bunların 16’sı teftiş esnasında giderilmiş, kalan 3’ü için ise idari para cezası önerilmiş. Şu an rapor değerlendirme aşamasında ama yaklaşık 220 bin lira civarında idari para cezası çıkıyor. Onun dışında, her sene yüksek miktarlarda para cezası görüyoruz. Mevzuata aykırılık işveren tarafından giderilmediği zaman katlayarak para cezası uyguluyoruz. Bu işletmede yazdığımız üç mevzuata aykırılığın ikisi de önceki teftişlerden geliyor. Aslında işverenin gidermediği bir mevzuata aykırılık var” dedi.
Tespit edilen ancak giderilmemiş eksiklikleri de açıklayan Kılıçdarslan “Son teftişte 16’sı giderildiğinde geriye kalan 3 mevzuata aykırılık var. Biri, havalandırmanın yönünü ters çevirecek özellikte olmaması, bir diğeri elektrikli ekipmanların ATEX özelliğinde olmaması. Bir deşarj olduğu zaman oradaki elektrikli ekipmanların onu patlatmayacak nitelikte veya patlama olduktan sonra çalışmaya devam edecek özellikte olmasını isteriz. Avrupa Birliği’nin yayınladığı ATEX direktifi kapsamında böyle olmasını isteriz. Türkiye Taşkömürü Kurumunda bunun muadili ekipmanlar var ancak bu bizim yönetmeliğimiz kapsamına uymuyor. O yüzden biz buradan idari para cezası uyguluyoruz teftişlerde. En son bizim müfettişlerimizin tespitlerinden bir tanesi de periyodik kontrol raporundaki uygunsuzluklar” bilgisini verdi.
“HER SENE DENETLİYORUZ”
Yer altı kömür madenlerinde her yıl dört çalışandan birinin her sene kaza geçirdiğine dikkat çeken Kılıçarslan, ocaklarda her sene denetim yaptıklarını söyledi. Türkiye’deki madenlerde yılda ortalama 1.000 denetim yaptıklarını ifade eden Kılıçarslan, 2021’de 15 bin iş yeri incelemesinde 64 milyon lira ceza kesildiğini belirtti. Vekillerin sorularını cevaplayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Adnan Ertem de tedbirlerle ilgili yeni bir çalışma yapacaklarını söyledi. Ertem “Hepimizin üzerinde durduğu havalandırmayla alakalı eksiklik, tali havalandırma ünitelerinden birisinin bağlantısının olmadığını ve yetersiz olduğuyla alakalı bir tespit var. Bu tespit, Çalışma Bakanlığımızın tespiti olarak bizde de var. Kazadan 3 gün önce bitirdiğimiz denetimimizde bu eksiklik tespit edilmiş ancak bunun üretimi durdurmayı gerektirecek düzeyde olmadığına ilişkin de bir öngörümüz var” cevabını verdi. Ertem, kaza öncesine yönelik olmak üzere 2 seviyesinin üzerinde raporladıkları bir metan gazı oranı olmadığını da ifade etti.
İKİ BAKANLIK DENETLİYOR
Türkiye’de madenler, iki ayrı bakanlık tarafından denetleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) eliyle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı ile İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü eliyle madenleri denetliyor.