Başörtüsü teklifi referanduma gitmeden Meclis’ten geçebilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başörtüsü düzenlemesine yönelik anayasa değişikliğine ilişkin “Prensip olarak, temel hak ve özgürlükler ile ilgili konuların, halk oylamasına götürülmesini doğru bulmuyoruz. Temennimiz Meclis’te bu değişikliği doğrudan kabul edecek bir çoğunluğun sağlanması” açıklamasından sonra siyaset hareketlendi.
HABER MERKEZİ
Düzenlemenin son hâli için partiler arası görüşmeler devam ederken, hem iktidarda hem de muhalefette uzlaşı havası hâkim. Kulislerde CHP dışındaki partilerin ‘Meclis’te çözüm’ önerisine sıcak baktığı, anayasa değişikliğinin referanduma kalmadan TBMM’den geçmesi için yeterli sayının bulunabileceği belirtiliyor.
METİN REVİZE EDİLEBİLİR
AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan, görüşmelerin sonucunda diğer partilerin yaklaşımıyla teklif metninde revize olacağını belirtti. Turan, “Kanun teklifini basına verip oy istemek çok sığ bir yaklaşım. Bütün partilere kanaatlerimizi aktarıp onların kanaatlerini alarak metni buna göre revize etmek çok daha kıymetli” diyerek muhalefete sıcak mesajlar verdi.
ALTILI MASADAN ILIMLI MESAJ
Turan’ın bu açıklamasını muhalefet kanadından gelen ılımlı mesajlar izledi. İyi Parti kurmayları, bu konuda bir anayasa değişikliğine hiçbir siyasi partinin karşı çıkmayacağını, konuya özgürlükler çerçevesinde bakıldığını kaydetti. Kulislerde İyi Parti’nin, 14 Kasım’da yapılacak altılı masa toplantısında konunun kapsamlı olarak görüşülmesi ve ortak bir tavır alınması görüşünde olduğu konuşuluyor.
“MECLİS’TE ÇÖZÜLMELİ”
Altılı masanın bir diğer ortağı Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu da “Bu teklifin TBMM’de reddedilmesi ya da referanduma götürülmesi geleceğimiz açısından son derece kritik bir seçim sürecinin kutuplaştırıcı bir iklimin gölgesinde kalmasına yol açacaktır” sözleriyle konunun referandum yerine Meclis’te çözülmesi gerektiğine işaret etti. Davutoğlu, bu meselenin altılı masada gündeme gelmesi hâlinde de tutum ve tavsiyelerinin başörtüsü özgürlüğüne yasal ve anayasal teminatın tam bir mutabakat ile hayata geçirilmesi yönünde olacağını vurguladı.
HDP’DEN ŞARTLI DESTEK
Daha önce teklife sıcak baktığını açıklayan HDP’den önceki gün yapılan açıklamada ise ‘şartlı destek’ çıktı. Başörtüsü ile ilgili düzenlemenin, bir anayasa değişikliği konusuna dönüştürülmesini doğru bulmadıklarını söyleyen HDP Sözcüsü Ebru Günay “Anayasanın en önemli özelliği eşitlikçi ve özgürlükçü olmasıdır. Evet, özgürlük ama herkes için özgürlük. Her inanç, kültür, dil, kimlik için sınırsız özgürlüğe varız” dedi.