Kavurucu havadan ölümler ikiye katlandı

- Güncelleme:
Kavurucu havadan ölümler ikiye katlandı

Gündem Haberleri

Doç. Dr. Eda Nisa Çullas: Yaşlılar ve 5 yaş altı çocuklar risk altında. Sıcak çarpması beyin, kalp, böbrek ve kas dokularına zarar veriyor. Gölgede bile 1 saatten uzun durulmamalı.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Türkiye’yi etkisi altına alan çöl sıcaklıklarının yarından itibaren 3 gün boyunca zirve yapması bekleniyor. Uzmanlar, ölümcül seviyelere ulaşan sıcak çarpmalarına dikkat çekti. Son 10 yılda küresel ısınmanın etkisini giderek artırmasıyla sıcak çarpmalarından kaynaklı ölüm oranlarının 2 katına çıktığı belirtiliyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Eda Nisa Çullas, sıcak çarpmasının özellikle kronik rahatsızlığı olanlar, 65 yaş üstü hastalar, gebeler ve 5 yaş altı çocuklarda tehlikeli olduğuna dikkat çekti. Sıcak çarpması belirtilerinin görüldüğü kişilere nasıl müdahale edilmesi gerektiğini de anlatan Çullas “Bu kişiler, öncelikle güneşten uzak serin bir bölgeye götürülmeli. Hastanın üzerindeki fazla giysileri çıkarmak ve vücudu hızla soğutmak gerekiyor. Bu anlamda hastaya ılık veya soğuk bir duş aldırılmalı ya da vücudu soğuk suyla ıslatılmış bezlerle ıslatılmalı. Eğer hastanın bilinci yerinde değilse hemen yan yatırılıp 112 acil sağlık ekipleri çağırılmalı. Çullas, ayrıca bebeklerin gölgede bile 1 saatten uzun süre durmamasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...