Ağustosta öldüren sıcaklar geliyor

- Güncelleme:
Ağustosta öldüren sıcaklar geliyor

Gündem Haberleri

Uzmanlara göre ağustos ayında olağanüstü hava olayları yaşanacak. İstanbul’da hem aşırı sıcak hem de şiddetli dolu tehlikesi var.

FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ - Meteoroloji uzmanları ağustos ayının iklim açısından zor geçeceği uyarısında bulundu. Türkiye’nin eski İklim Başmüzakerecisi Mehmet Emin Birpınar “Aşırı sıcaklar denizlerdeki buharlaşmayı inanılmaz artırıyor, bu durum ani ve şiddetli, beklenmedik yağış dalgalarını da beraberinde getirebilir. Ağustosta Akdeniz çanağında çok şiddetli hava olaylarına şahit olmamız normal karşılanmalı ve tedbirli olmalıyız. İnsanoğlu, deniz kıyılarının yaşanmaması gereken yerler olduğunu bir gün anlayacak. Dağ başlarına ev yapanları, yazın denize değil de yaylaya çıkanları anlamayanlar, yakında bunun ne kadar doğru olduğunu görecek. Deniz seviyesi yükselecek, aşırı sıcaklar maalesef öldürücü olacak. Klimalarla evleri soğuturken, dünyayı ısıttığımızı fark ettiğimizde artık çok geç olacak” dedi. İstanbul ile ilgili olarak da uyarıda bulunan Birpınar “İstanbul’da ağustos ayında hem çok sıcak hem de şiddetli dolu ve fırtına tehlikesi var” diye konuştu.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ HERKESİ VURACAK

İklim değişikliğiyle mücadelenin zaruret olduğunu vurgulayan Birpınar “İklim değişikliği, dünyadaki tüm sektörleri derinden vuracak. İklim değişikliği durdurulamazsa dünyada bundan etkilenmeyecek tek canlı olmaz. Bu durum, tüm ekonomileri etkiler. Uyum sağlayanlar ayakta kalır, diğerlerini ise iyi bir gelecek beklemiyor” değerlendirmesinde bulundu.

HER GÜN YENİ SICAKLIK REKORU

İklim ve Enerji Uzmanı Önder Algedik de son 20 gündür küresel düzeyde ölçülmüş en sıcak günlerin yaşandığını belirtti. Algedik “Kentlerimiz kavruluyor. Her gün yeni bir sıcaklık rekoru kırıyoruz. Dünya, iklim açısından bugüne kadar gördüğümüz en aşırı tepkileri veriyor. Tüm dünyada okyanus ve kara sıcaklıkları, uzun yıllar ortalamasının çok üstünde. Türkiye’nin çevresindeki denizler, hamama dönmüş durumda. 30 derece sıcaklığı gören sular var” ifadelerini kullandı.

FOSİL YAKIT BAĞIMLILIĞI AZALTILMALI

Orman yangınlarına ilişkin de konuşan Algedik, belli bir sıcaklığın üstüne çıkıldığı ve belli bir nemin altına inildiği zaman orman yangını riskinin arttığını belirtti. Algedik şöyle konuştu: Toplu taşıma ucuzlatılmalı ve yaygınlaştırılmalı. Belediyelerin kentlerde ormanlar, yeşillikler, koruluklar kurması gerekiyor. Türkiye’de fosil yakıtlardan alınan vergilerin, iklim dostu projelere yatırılması gerekiyor. Ağaçların kesilmesi, yangına körükle gidilmesi demek, bunun yasaklanması gerekiyor. Ayrıca, fosil yakıtlara olan bağımlılık azaltılmalı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...