Gazetecilerin kıdem tazminatında 5 yıl şartı kalktı

- Güncelleme:
Gazetecilerin kıdem tazminatında 5 yıl şartı kalktı
Gündem Haberleri

Anayasa Mahkemesi (AYM), 5 yıldan az kıdemi olan gazetecilere kıdem tazminatı ödenmeyeceği ve bir yıl içinde altı aydan az olan çalışma süresinin tazminat hesabında dikkate alınmayacağını içeren düzenlemeleri anayasanın eşitlik ilkesine aykırı buldu.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Anayasa Mahkemesi gazetecilerin kıdem tazminatı için 5 yıl şartında değişikliğe gitti. Karar ile gazeteciler de diğer işçiler gibi çalıştıkları her yıl için tazminat almaya hak kazanabilecek ve tüm çalışma günleri kıdem tazminatı hesabına dâhil edilebilecek.

Ankara 21. İş Mahkemesi, Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkındaki Kanunun, 'Meslekte en az 5 yıl çalışmış olan gazetecilere kıdem hakkı tanınır' ve 'Ancak, yıllık hizmetin altı aydan az kısmı nazara alınmaz' hükümlerini anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle AYM'ye taşıdı. AYM, söz konusu hükümleri anayasaya aykırı bularak iptal etti.

Kararda, gazetecilerin görevlerini yerine getirirken ücret ve diğer alacaklarının özel düzenlemeler ile teminat altına alınması için lehe düzenlemeler yapılabileceği belirtildi. Kararın gerekçesinde, şöyle denildi: İtiraz konusu kuralla gazeteciler aleyhine kıdem süresinin 5 yıl olarak belirlenmesi suretiyle genel olarak işçiler için öngörülen süreden daha uzun bir süre belirlenmesinin nesnel ve makul bir temele dayandığı söylenemez. Basın mesleğine ilk girdiği tarihten itibaren kuralla öngörülen 5 yılın dolmasıyla kıdem tazminatına hak kazanan ve söz konusu tazminatı alarak önceki dönemi tasfiye eden basın işçisi yönünden çalışacağı anılan kanun kapsamındaki iş yerlerinde geçen süreler için alacağı kıdem tazminatı yeniden 5 yıl üzerinden hesaplanacaktır. Bu durumda ise kuralın basın işçileri aleyhine açık bir dengesizlik oluşturarak aşırı bir külfete neden olduğu ve dolayısıyla farklı muamelenin ölçüsüz olduğu da anlaşılmıştır. Bu itibarla kuralın mülkiyet hakkı bağlamında eşitlik ilkesine aykırı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...