Arz güvenliği sağlama alınacak

- Güncelleme:
Arz güvenliği sağlama alınacak
Ekonomi Haberleri

Karadeniz gazının yanı sıra arz güvenliği doğalgaz depolama ile daha da sağlama alınacak. Kış aylarına kadar, Silivri ve Tuz Gölü depolama tesislerinde toplam 10 milyar metreküp gaz depolanacak.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Karadeniz’de keşfedilerek rekor zamanda karaya ulaştırılan 710 milyar metreküplük yerli doğalgaz Türkiye’nin 10 yıldan fazla süreyle gaz ihtiyacını karşılayacak olsa da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, arz güvenliğini doğalgaz depolama ile daha da sağlama alacak. Böylece, doğalgaz ithalatında mevsimsel talep ve fiyat dalgalanmalarının da önüne geçilecek. Kış aylarına kadar, iki tesiste toplam 10 milyar metreküp gaz depolanacak. Depolama tesisleri ve LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) gemileriyle Türkiye, tükettiği doğalgazın yaklaşık yüzde 20’sini depolama kapasitesine erişecek.

Arz güvenliği sağlama alınacak

AVRUPA’NIN EN BÜYÜĞÜ

Türkiye’de iki kritik doğalgaz depolama tesisi yer alıyor. Bunlar Silivri’deki yer altı doğalgaz depolama tesisi ile Tuz Gölü’ndeki doğalgaz depolama tesisi. 2007’de hayata geçirilen Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi, Türkiye’nin ilk doğalgaz depolama tesisi unvanına sahip. Tesiste yürütülen kapasite artış çalışmaları, denizden 3 kilometre açıktaki platformlar vasıtasıyla 18 kuyuda 31 bin metre deniz sondajı yapılarak gerçekleştirildi. Bu faaliyetlerde kullanılan malzemeler tamamen yerli ve millî olarak üretildi. 3,14 milyar metreküp kapasiteli Silivri Tesisi, genişletme çalışmaları sonucunda 4,6 milyar metreküp depolama ve günde 75 milyon metreküp geri üretim kapasitesine ulaştı. Böylece Silivri, Avrupa’daki en büyük yer altı gaz depolama tesisi hâline de geldi. Ayrıca, buranın, Türkiye’de yoğun tüketim döneminde dahi günlük talebin dörtte birini tek başına karşılayabileceği hesaplandı. Bu arada, çevre hassasiyetini de gözeten BOTAŞ, Silivri’de 4,2 megavat kurulu güce sahip bir Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES) devreye aldı. Bu sayede Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisinin ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin tamamı rüzgâr enerjisinden karşılanıyor. Türkiye’nin sahip olduğu bir diğer depolama alanı ise Tuz Gölü Doğalgaz Yer Altı Depolama Tesisi. 700 milyon metreküp kapasiteli tesis, genişletme çalışmaları bittiğinde 5,4 milyar metreküp depolama ve günde 80 milyon metreküp geri üretim kapasitesine ulaşacak. Projenin 2025’te tamamlanmasıyla birlikte tesis, dünyada tuz yapılarındaki en büyük doğalgaz depolama tesisi olacak.

TAKVİYE GÜÇ ERTUĞRUL GAZİ FSRU

Hâlihazırda biri özel sektör yatırımı, diğeri ise BOTAŞ yatırımı olan iki LNG terminali, İzmir Aliağa’da ve Hatay Dörtyol’da görev yapıyor. Türkiye’nin üçüncü yüzer LNG depolama ünitesi olan Ertuğrul Gazi FSRU da günlük 170 bin metreküp depolama ve 28 milyon metreküp gazlaştırma kapasitesiyle enerjide arz güvenliğine destek verecek.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...