AYM'den dikkat çeken karar: Bekçiler elle üst arayamayacak

- Güncelleme:
AYM'den dikkat çeken karar: Bekçiler elle üst  arayamayacak

Gündem Haberleri

Anayasa Mahkemesi, bekçilere üst arama ile gösterilerde ‘önleyici tedbir alma’ yetkisini iptal etti. Silah taşıma yetkisini ise yerinde buldu.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Anayasa Mahkemesi (AYM) olağanüstü yetkiler verildiği gerekçesiyle tartışma konusu olan Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanununun 7 maddesini iptal etti. Buna göre bekçiler artık ‘el ile dıştan arama’ yapamayacak, gösterilerde ‘önleyici tedbir’ alamayacak. CHP’nin başvurusunu ele alan AYM, kararda, “Kişilerin üstünün ve eşyalarının el ile dıştan kontrolünün arama boyutuna ulaşmaması ve bunun sınırlarının objektif ölçütlerle tespit edilebilir nitelikte olması zorunludur. Kuralda, bahsi geçen durumların varlığı hâlinde gerekli tedbirlerin neler olduğu, yetkinin kapsam ve sınırları açık ve net olarak belirlenmemiştir. Bu itibarla kişilerin üstünde ve eşyası üzerinde yapılacak elle kontrol faaliyeti ile arama arasındaki sınırın tespit edilmesi açısından kuralda belirsizlik bulunmaktadır” denildi.

AYM ayrıca, bekçilerin “önleyici tedbir alma” yetkisinin toplantı ve gösteri yürüyüş düzenleme hakkına sınırlama getirdiğine işaret etti. Yüksek Mahkeme ayrıca Kanun’da bekçilere verilen “Halkın sükûn ve istirahatini bozanları ve başkalarını rahatsız edenleri engelleme” yetkisine ilişkin hükmü de iptal etti. AYM’in ayrıca bekçilere “Görev bölgeleri içinde bulunan konut, iş yeri ve araçlar gibi malların korunmasında sahipleri tarafından noksan alınan tedbirleri tamamlattırma” yetkisini de iptal etti. Bekçilerin istihdamı ve işe alınmalarından sonraki hiyerarşilerine ilişkin düzenlemeler de Anayasa Mahkemesince iptal edilen maddeler arasında yer aldı. AYM, bekçilere “suç işlenmesi, suçun faillerinin ya da aranan kişilerin kimliklerini tespiti ile mevcut ve muhtemel tehlikeleri önleme” amacıyla kişileri durdurma ve kimlik tespiti yetkisi veren düzenlemenin ve bekçilere silah kullanma yetkisi verilen düzenlemenin iptali talebini reddetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...