100 bin depremzede otele yerleşti

- Güncelleme:
100 bin depremzede otele yerleşti

GÜNDEM Haberleri

Başta Antalya olmak üzere diğer illerdeki otellere yerleştirilen depremzede sayısı 100 bine ulaştı. Oteller haricinde öğretmenevi, polisevi gibi birçok kamu kurum ve kuruluşlarına ait misafirhane ve sosyal tesislere de depremzedeler yerleştiriliyor.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kredi ve Yurtlar Kurumunun (KYK) 850 bin kişilik yurt kapasitesinin tamamının depremzedelere açılacağını açıklamasının ardından harekete geçildi. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, şu anda 200 bin depremzedenin yurtlara yerleştirildiğini kaydetti. Diğer yandan depremzedelerin otellere yerleştirilme işlemi başladı.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) öncülüğünde Antalya, Alanya, Manavgat, Fethiye, Bodrum, Marmaris, Kapadokya, Kuşadası, İzmir, Çanakkale, Denizli, Afyonkarahisar, Isparta, Mersin, Balıkesir, Bursa, Ankara, Bolu, Samsun, Diyarbakır, Van ve bu kentlerin ilçelerinde açık otellerde belirli kontenjanlar oluşturuldu. Özellikle de hem Akdeniz hem de Ege bölgesinde kış dönemi nedeniyle kapalı oteller açtırılarak, devreye alındı. Antalya bölgesindeki AKTOB, ALTİD, MASTOB, KETOB ve Türkiye’nin diğer bölgelerindeki bölge birlikleri tarafından gerçekleştirilen organizasyonlarla, başta Antalya olmak üzere diğer illerdeki otellere yerleştirilen depremzede sayısı 100 bine ulaştı. Oteller haricinde öğretmenevi, polisevi gibi birçok kamu kurum ve kuruluşlarına ait misafirhane ve sosyal tesislere de Antalya’da 5 bini aşkın depremzede yerleştirildi. .

YATAK KAPASİTELERİ BELİRLENDİ

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Orta Anadolu Bölge Temsil Kurulu Başkanı Cevat Engin Şahin, Türkiye’nin turizmdeki toplam 1 milyon 897 bin yatak kapasitesinin yüzde 10’unun depremzedeler için ayrıldığını söyledi. Şahin, “AFAD’ın yönlendirdiği tüm illerde il kültür turizm müdürlükleri, ildeki bütün otellerin yatak kapasitelerini topladı. Misafirhanelerin ve özel öğrenci yurtlarının tamamı üzerine görüşüldü. Misafirhanelerin tamamı alındı. Bir kapasite oluşturuldu. Ancak, sürecin ne kadar uzayacağı belli olmadığı için ve 2-2,5 ay sonra sezon da başlayacağı için depremzedelerin tümünün otellerde konaklatılması çok makul görünmüyor. Bu nedenle en fazla yüzde 10 kapasitesi kullanılıyor” dedi.

TURİZM GELİRLERİNE İHTİYAÇ VAR

Yaşanan deprem felaketinin ülke için ciddi bir maliyet yükü oluşturduğunu belirten Şahin, “Turizm de ülkemiz için en önemli gelir kaynağı. Önümüz yaz ve sezon hazırlıkları devam ediyor. Şu anda depremin olduğu bölgelerde ciddi üretim kayıplarımız var. Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana üretimin ciddi olduğu bölgelerdi. Sonuçta ekonomik bir kayıp olacaktır. Hem üretemeyeceğiz hem de tüketen insan sayımız artacak. İşsizliğimiz bununla beraber artış gösterecek. Dolayısıyla bu durum ekonomik dengeleri bozacağı için turizm gelirleri şimdi daha da kıymetli hale geliyor. Bu bakımdan odaların kullanılması depremzedeler için de faydalı olmayacak. Yıkılan yerlerin yerine yeni, daha az riskli olan bölgelerde, zemin olarak daha iyi, kaliteli yerlerde TOKİ mahiyetinde evler yapılacak ve insanlar oraya geri dönecek. Bu belki 1 belki de 1,5 sene sürecek. Bu süre kesin olarak belli olmadığı için otellerin kapasitesinin doldurulması mantıklı olmaz. Makul baktığımız zaman turizmden gelecek gelir her anlamda çok faydalı olacak” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...