Arsa, prefabrik ev ve karavana ilgi arttı

- Güncelleme:
Arsa, prefabrik ev ve karavana ilgi arttı

Ekonomi Haberleri

Son deprem ile birlikte daha güvenli hayatı tercih etmek isteyenler; arsa, prefabrik ve çelik konstrüksiyon yapı, bina güçlendirme ve karavanlara ilgiyi artırdı. Sektör temsilcileri “Deprem sonrası siparişler ve talepler arttı. Özellikle konuttan sonra arsa soranlar var” dedi.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Kahramanmaraş merkezli deprem tüm Türkiye’yi hüzne boğarken, İstanbul’da beklenen depremi akıllara getirdi. Birçok kişinin mevcut evini güçlendirmek için yapı şirketlerini aradığı, arsa alarak prefabrik ve çelik konstrüksiyon ev yaptırmak istediği belirtildi. Emlak sektöründen yetkililer “Bugünlerde evden çok arsa için aranıyoruz” dediler. Ayrıca karavanlara da ilginin arttığı ifade edildi. 

ARSA İÇİN ARIYORLAR

İstanbul Çatalca’da emlakçılık yapan Servet Görür, depremden sonra arsalara olan ilginin arttığını belirterek “Şimdilerde ev yerine arsa için arıyorlar. Özellikle İstanbul’un çevresinde bulunan Çatalca, Silivri ve Arnavutköy civarında arsa bakıyorlar. İmarlı arsa fiyatları imarsızlara göre daha yüksek. İmarsız arsalarda tiny house denilen ve tekerlekli evlere talep var. İmarlı arsalarda ise konstrüksiyon evler yapılıyor. Fiyatlarda gözle görülür bir artış yok, bir fırsatçılık yok. Arsayı alıp evi tamamlamak kısa sürüyor. Şayet elektrik ve su işlemleri tamamsa bir arsada ev yapmak 2 ayı geçmez. Genellikle arayanlar orta yaşlı ve emekli grubu” dedi. Silivri’de emlakçılık yapan Gülseven Oruç ise “Devlet prefabrik ev yapmak isteyenlere belli destekler veriyor. Bir de üstüne deprem tedirginliği olunca arayanlar ve satışlar arttı. Fiyatlar normal, geçen yıla göre çok değişiklik yok” diye konuştu.

PREFABRİKE İLGİ ARTTI

Dizayn Yapı şirketinin genel müdürü Mahmut Sözer “Son yıllarda prefabrik evlere ilgi zaten vardı. Hem ucuz hem de depreme dayanıklı olması sebebiyle ilgi görüyordu. Kahramanmaraş depremi ile birlikte bu tür yapılara ilgi daha fazla artmaya başladı. Fiyat, kurum ve deprem ile ilgili çokça telefon alıyoruz. 1 haftada 5 prefabrik ev için sipariş aldık. Üretim süreci betonarme yapılara kıyasla çok daha kısa olan prefabrik evler, kullanım ömrü olarak betonarme yapılardan eksik kalmıyor. Çünkü prefabrik evler fiziki şartlara göre projelendiriliyor ve bunların yapımında kullanılan malzemeler her türlü iklim ve hava şartlarına uyum sağlıyor. Bu yapıların birçok çeşidi var; çelik, hafif çelik, beton, ahşap ve lamine keresteden yapılabilir. Fiyatları ise 600 bin liradan başlayıp, evin boyutu ve çeşidine göre 3 milyon TL’ye kadar çıkıyor” dedi. 

GÜÇLENDİRME YAPILIYOR

Hasarlı veya depreme karşı dayanıksız olan binalar için hayati önem taşıyan bina güçlendirme işlemlerine de ilgi arttı. Art Yapı şirketinin yöneticisi Rıza Demir, özellikle İstanbul’da ciddi anlamda talep olduğunu belirterek, şöyle konuştu: Bu uygulamalarda beton, çelik ve fiberbond (karbon fiber) gibi malzemeler kullanılıyor. Kolon ve kirişlere çelik bloklar yerleştiriliyor. Tabii öncesinde binadan zemin etüdü ve yapı örnekleri alınıyor ve buna göre projelendiriliyor. Fiyat ile ilgili net bir rakam yok, öncelikle binanın tespitinin yapılması gerekiyor.

KARAVAN İMALATI 2 AY SÜRÜYOR

Karavan üretimi ve dönüşümü yapan Mehmet Yüksel, pandemi nedeniyle talebin zaten olduğunu ancak deprem sonrası siparişlerin arttığını ve üretimin 2 ay kadar sürdüğünü belirtti. Fiyatların; dönüşüm ise 250 bin, anahtar teslim (çekicili) ise 800 bin liradan başladığını kaydeden Yüksel “Hazır ikinci el karavanlara da talep var” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...