THY butikten zirveye çıktı

- Güncelleme:
THY butikten zirveye çıktı
Ekonomi Haberleri

Hava yollarının kapalı olduğu pandemide dahi eleman çıkarmayan THY, 2022’de hızlı yükseldi. Gelirlerini yüzde 39 artırıp yılı 2,7 milyar dolar kârla kapatan THY “Butikten Zirveye” adını verdiği yeni vizyonuyla, şirketin 100. yılı olan 2033’e kadar ekonomiye 1,1 trilyon dolarlık katkı sunmayı hedefliyor.

CANAN ERASLAN'IN HABERİ - Türkiye’nin bayrak taşıyıcısı Türk Hava Yolları (THY), parlak bir dönemi daha geride bıraktı. Önceki gün yapılan toplantı ile şirketin 2022 sonuçlarını paylaşan THY İcra Kurulu Başkanı Prof. Ahmet Bolat, gelecek 10 yılın hedeflerini de anlattı.  

2021’de pandemi dolayısıyla uçakların yerde kaldığı, sadece kargo taşımacılığıyla sürdürülen bir dönemin ardından 2022’ye hızlı başlayan THY, turizmde zirvelerin yaşandığı 2019’a göre toplam gelirlerini yüzde 39 artırarak 13,2 milyar dolardan 18,4 milyar dolara çıkardı. Yolcu gelirlerini yüzde 28 yükselterek 14,2 milyar dolara, kargo gelirlerini 2 kattan fazla artırarak 3,7 milyar dolara çıkaran şirketin net kârı ise 2,7 milyar dolar olarak kaydedildi.

THY İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat’ın verdiği bilgiye göre 2022 yılında Türkiye ihracatına 14,7 milyar dolarlık katkı sağlayan, Türkiye’ye gelen 51 milyon turistin yarısından fazlasını taşıyan THY’nin ülkeye kazandırdığı net döviz miktarı 2021’de 3,7 milyar dolar, 2022’de 6 milyar dolar oldu.  Pandemi sebebiyle çalışan sayısında azaltmaya gitmemenin, bu dönemde büyük avantaj sağladığını, çalışanların eksiltilen gelirlerini yükselttiklerini söyleyen Bolat “2022 sonu itibarıyla iştirakler ve dış kaynak personelimiz ile birlikte 75 bini aştık. Bu yıl yaklaşık ilave 7 bin istihdam hedefliyoruz” dedi.

“EN”LERDE THY

Prof. Bolat’ın verdiği bilgiye göre bu dönemde THY dünya rakipleri arasında zirvelerde yer aldı. 2022’de 57,9 milyon koltuk kapasitesi sundu ve zirveye çıktı. THY 2019’da 54,1 milyon koltuk ile 3’üncü sıradaydı. THY’nin gelişmesine önemli katkı sağlayan İstanbul Havalimanı Avrupa’nın ilk 10 havalimanı içerisinde 64.3 milyon yolcu ile Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu. THY’nin yolcu pazar payı 2022 yılında yüzde 2,7’ye çıkarak dünyada 6, Avrupa’da birinci sıraya yükselirken, kargoda da dünya 5’inciliği pekiştirilmiş oldu. Bolat 2023 yılında yolcu kapasitesini toplamda yüzde 15-20, yurt içinde yüzde 35-40 artırmayı hedeflediklerini, uçak sayısının da 427’ye ulaşacağını anlattı.

ANADOLU JET'TE YENİ BİR YOLCULUK

THY Genel Müdürü Bilal Topçu ile genel müdür yardımcılarının da eşlik ettiği toplantıda, Anadolujet markasının da önümüzdeki dönemde Sabiha Gökçen merkezli olarak devam edeceğini, yeni bir stratejiyle yoluna devam edeceğini anlatan Ahmet Bolat “Bugün 64 uçağı olan Anadolujet, yeniden yapılanıyor. Yeni marka konumlamasıyla birlikte uçak sayısı artacak, 2033’te 200 uçağa ulaşacak. Online satış kanalları, azalan maliyetler ve artan gelirle büyüyecek. Dış hat kapasitesi yüzde 75 olarak planlandı” dedi.  

3 EFSANE FUTBOLCU THY REKLAMINDA

UEFA Şampiyonlar Ligi sponsoru olan dünyanın ilk hava yolu şirketi THY, çeyrek final müsabakaları ile yeni bir film yayınladı. Ronaldinho, Steven Gerrard ve Cafu’nun birlikte yer aldığı ilk yapım olma özelliği taşıyan filmde, Brezilyalı freestyler Adonias Fonseca’nın, çeyrek final takımlarına ev sahipliği yapan şehirlerde geçen maceraları anlatılıyor. İstanbul’dan muhteşem karelerle başlayan film, oyuncuların İstanbul’a inişi sonrasıyla devam edip, UEFA Şampiyonlar Ligi finalinin oynanacağı İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı’nda son buluyor. Film İstanbul’un da aralarında bulunduğu Lwondra, Manchester, Madrid, Milano, Napoli, Münih, Lizbon olmak üzere 6 ülkedeki 8 şehirde bir ayda tamamlandı.

EKONOMİYE 1,1 TRİLYON DOLARLIK KATKI      

Prof. Ahmet Bolat, 2003’e THY’nin “butik hava yolu şirketi” olarak anıldığını, bu tanımlamanın kendisini çok üzdüğünü belirtirken, bugün zirveye ulaştıklarını, 2033’te de daha büyük hedefleri gerçekleştireceklerini ifade etti. 2003’te 65 uçağı olan bu şirketin, 2033’te 813’e ulaşacağını, 2003’te 10,4 milyon yolcu taşıyan şirketin 2033’te 171 milyon yolcu taşıyacağını, gelirini 52,2 milyar dolara, ekonomiye katkıyı 144 milyar dolara çıkaracaklarını ifade eden Bolat, 2033’te 150 bin çalışan ve ekonomiye 1,1 trilyon dolar katkı sunacaklarını ifade etti. Bolat, hedefleri arasında ABD, Çin ve Avustralya’da büyüyerek üzerinde güneş batmayan bir seviyeye ulaşacaklarını kaydetti.  Bugün mesajlaşma hizmeti verilen uçakların tamamında internet kullanılabilecek.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...