Tarım ve sanayi sektörlerini iş gücü göçü korkutuyor

- Güncelleme:
Tarım ve sanayi sektörlerini iş gücü göçü korkutuyor
Ekonomi Haberleri

Depremin yaşandığı illerde başlayan iş gücü göçü, bölge sanayisinde endişeye sebep oldu. İş gücünün korunması gerektiğini söyleyen ASKON Başkanı Orhan Aydın, “Turizm, lojistik, depolama, fuarcılık, eğitim ve sağlıkta öne çıkan 10 ilimizde destekler üst seviyede olmalı, pozitif ayrımcılık yapılmalı” dedi.

Türkiye’yi hüzne boğan Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan depremlerinin ardından büyük göç dalgası başladı. Tekstilden gıdaya, çelikten hazır giyim ve ham maddelerine kadar birçok alanda üretim ve ihracatıyla öne çıkan bölge sanayisinde, göçün devam etmesi hâlinde üretimin durmasından endişe ediliyor. Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Başkanı Orhan Aydın, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından oluşan büyük yıkım sonucunda, özellikle depremden birinci derecede etkilenen 3 ilde demografik yapı ve beraberinde iş gücünün de ele alınması gerektiğini vurguladı. 

İHRACATTA ÖNEMLİ YERİ VAR

Türkiye’nin GSYH’sinde “asrın depreminin” katma değer kaybının yüzde 0,5 olabileceğinin öngörüldüğünü aktaran Aydın, şunları kaydetti: “Turizm, lojistik, depolama, fuarcılık, eğitim ve sağlık gibi iş kolları ile öne çıkan bu 10 ilimizde toparlanmaları biraz da zaman alacak gibi görünen Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş’a öncelikli destekler ve teşvikler verilerek üst seviyede pozitif ayrımcılık yapmak gerekiyor” dedi. Bölgedeki sektörlerde çalışan iş gücünün, sağlam ve doğru teknik ile oluşturulan mekânlarda bir an önce yapılacak iş merkezlerinde istihdam edilmeleri gerektiğine işaret eden Aydın, “Elbette barınma için konut önemli olduğu kadar iş gücünün korunması açısından iş merkezlerinin yapılması da son derece önemli. Bu şehirlerimizin tecrübe edindikleri işleri sürdürmek gerekmektedir. O nedenle bu sektörlere pozitif ayrımcılık yapılmalı” dedi 

REKOLTE DÜŞEBİLİR

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı, tarımsal üretime ilişkin büyük tehlikenin bölgeden yaşanabilecek göç olduğunu vurguladı. Taycı şunları kaydetti: “Çalışan insanların o bölgeden göç etmesinden dolayı etki olabilir. Orada bölge insanının göç etmesinden dolayı tarlalar ekilemez, dikilemez, ekim dönemi içerisinde gerekli uygulamalar yapılamaz, ilaçlama, gübreleme, çapalama yapılamaz. Bunların yapılamamasından dolayı rekolte gerileyebilir.” Taycı, bölge insanının göç etmemesi için mücadele edilmesi, göç nedeniyle rekoltede de düşüş olabileceğini söyledi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...