Ev sahibi ve kiracı arasında hasar tespit kavgası

- Güncelleme:
Ev sahibi ve kiracı arasında hasar tespit kavgası

Ekonomi Haberleri

Deprem sonrası hasar tespiti yapan şirketlere talep patladı. Ancak ev sahipleri ile kiracılar bina hasar tespiti konusunda kavgaya tutuştu. Orta veya ağır hasarlı binalardaki ev sahipleri, hasar tespiti sonrası güçlendirme veya kentsel dönüşüme maliyeti düşünerek yanaşmazken, kiracılar ise acilen hasar tespitlerinin yapılmasını istiyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Büyük deprem felaketi sonrası başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinden kişiler evlerine hasar tespiti yaptırmaya başladı. Belediyeler konuyla ilgili ücretsiz hizmet verse de yaşanan yoğunluk sebebiyle zaman uzuyor. Bir an önce evinin durumunu öğrenmek isteyenler ise bakanlığın onay verdiği özel şirketlere başvuruyor. Hasar tespit şirketlerinde yoğunluk ciddi şekilde artmış durumda. Ancak bu durum problemleri de beraberinde getiriyor. Kiracılar evlerine hasar tespiti yaptırmak isterken, bazı ev sahipleri buna karşı çıkıyor. Çünkü bina orta hasarlı ise güçlendirme yapmak zorunda kalıyor. Şayet ağır hasarlı ise kentsel dönüşüme gidiyor. Bu da maliyet oluşturacağı için ev sahiplerini korkutuyor. 

GÜVENLİK BİZİ SİTEYE ALMADI

Konuyla ilgili yapı denetim kuruluşlarına ciddi bir talep var. Ancak şirketler bina tespiti yaparken sorunlar yaşıyor. İstanbul’da faaliyet gösteren bir yapı denetim şirketinin sahibi Kerem Şahin gazetemize yaptığı açıklamada “Bina veya site yönetimleri ortak karar alıp denetim istiyorlar. Ancak ekiplerimiz gittiğinde bazı durumlarda tepki ile karşılaşıyor. Beylikdüzü’den özel bir sitede güvenlik tarafından içeri alınmadık. Bir başka örnekte ise düzgün rapor yazılması için rüşvet teklif edildi. Çünkü bina sorunlu çıkarsa tüm masraflar ev sahibi tarafından karşılanacak, bunu biliyorlar. Bina kentsel dönüşüme girerse devlet aylık cüzi bir miktarda kira desteği sağlıyor ancak ev sahibi mevcut durumda çok yüksek kira alıyor. Ya da kentsel dönüşüm şirketleri ev sahibinden ekstra ücret talep edebilir, ev sahipleri 1 ev karşılığında 1 ev istiyor. Bunlar hep sorun” dedi. 

2001 ÖNCESİ TAMAMEN RİSKLİ

Yapı Denetim Kurumları Birliği Başkanı Tayfun Gücenmez de 2001 öncesi inşa edilen binaların yüzde 99’unun riskli olduğunu belirterek “Çünkü bugüne kadar kentsel dönüşüm ile ilgili yapılan çalışmalarda bu net bir şekilde görülüyor. Vatandaşlarımız şu şekilde düşünmeliler: ‘Bizim binamız eski, ekonomik ömrünü tamamlamış, yenilememiz gerekiyor, bununla ilgili nasıl bir yol izlemeliyiz?’ Bir başka yöntem olarak da dairelerinin biraz küçültülmelerine karar verip depreme dayanıklı binalarda oturmaları da bizim tavsiyelerimiz arasında. Maalesef ekonomik anlamda fedakârlıklar yapılmadan bu sıkıntılar giderilmiyor. Maliklerin ortak bir şekilde karar alıp bu sürece başlamaları gerekiyor” açıklamasında bulundu.

SİSTEM SİL BAŞTAN DEĞİŞMELİ

Yüksek İnşaat Mühendisi Mehmet Sıddık Purçak yapı denetim sisteminin baştan değişmesi gerektiğini belirterek “2018 Türkiye Deprem Bina Deprem Yönetmeliğine harfiyen uyulması gerekiyor. En büyük hatalardan biri, deprem bölgesindeki yapıların yaş ortalaması çok yüksek olması ve binaların yapıldığı yerlerde zemin seçiminin iyi yapılmamasıdır. Ayrıca malzeme seçiminde taşıyıcı sistemleri olan kolon kirişlerin ebat seçimleri, beton sınıfı ve malzeme kalitesi doğru seçilse bile işçilik hatalarının fazla oluşu ve yapı denetim sistemindeki kontrolün başarısız olması gibi nedenler sayılabilir. Benim en büyük önerim yapı denetim sistemini sil baştan değiştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...