Türkiye'nin dev rezervinde ilk külçe bugün

Bilecik’teki 109 tonluk rezerv için bugün ilk külçe dökülecek. Millî enerji ve maden politikasının yeni halkası olan Söğüt’teki maden tesisiyle Türkiye’nin altın üretimi yıllık yüzde 15 yükselecek. Tesisin, Türk ekonomisine ilk etapta 6,5 milyar dolarlık katkı sağlaması bekleniyor...
Türkiye’nin yer altı zenginliklerinden biri daha gün yüzüne çıkıyor. Bilecik’te bulunan ve 3,5 milyon onsluk kaynağın 2020 yılında tespit edilmesinin ardından maden işleme aşamasına gelindi. Bugün açılacak işleme tesisinde ilk külçenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dökülmesi bekleniyor.
Tarım Kredi Kooperatifi iştiraklerinden Gübretaş’a ait maden sahasında 109 ton altın rezervi bulunduğu ve bunun 6,5 milyar dolar değerinde olduğu açıklanmıştı. Tespitin ardından harekete geçen Gübretaş, rezervin yerli ve millî kaynaklarla çıkarılması için ayrı bir maden şirketi kurmuştu. 450 milyon doları aşması beklenen yatırımla birlikte, iki yılı aşkın süredir devam eden çalışmalar sonuç verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk külçeyi dökeceği maden sahasında, çalışmalar daha da hızlanacak. İlk etapta, keşfedilen altının, çıkarılmaya hazır olan yüzde 82 oranındaki rezervinin işlenmesi bekleniyor. Sahada hayata geçirilecek cevher işleme tesisinde yıllık ortalama 6-7 ton arasında altın üretimi hedefleniyor. Yaklaşık bin kişinin istihdam edilmesi beklenen Söğüt’teki madenin hayata geçmesiyle Türkiye’de yaklaşık 40 ton civarında seyreden mevcut altın üretiminin de doğrudan artması söz konusu olacak.
Dünya altın rezervinin yaklaşık yüzde 2’sine sahip olan Türkiye’de ilk altın üretimi 2001 yılında İzmir Bergama’da başlamıştı. Başlangıçta 1,4 ton/yıl olan üretim, yeni rezerv keşifleriyle 2020 yılında 42 ton/yıl ile rekor kırmıştı.
Türkiye’de yer altında toplam 6 bin 500 ton altın rezervi olduğu tahmin ediliyor, bunun maddi değeri ise 500 milyar dolardan fazla. Son dönemde ardı ardına bulunan Bilecik Sögüt’te 3,5 milyon ons (109 ton), Ağrı’da 20 ton ve Eskişehir’in Kaymaz köyünde bulunan 20 bin ons’luk potansiyel ile 2023 yılında yıllık üretimin 50 ton seviyelerine kadar çıkarılması planlanıyor. Uzun vadeli plan ise yılda 100 ton altın üretimi sağlamak.
Öte yandan altın rezervlerini güçlendiren Türkiye, Dünya Altın Konseyi’nin 2022/3. çeyrek verilerine göre rezervini 31,17 ton artırdı. Yayımlanan rapora göre, Türkiye’nin kasasındaki altın rezervi toplam 488 tonun üzerinde ve Türkiye dünyada en çok rezerve sahip 11 ülke konumunda bulunuyor.