Antalya, küçük Rusya gibi! Esnaf önce memnun kaldı, şimdi şikâyetçi

- Güncelleme:
Antalya, küçük Rusya gibi! Esnaf önce memnun kaldı, şimdi şikâyetçi

Ekonomi Haberleri

Savaştan kaçan Rus ve Ukraynalılar Antalya’yı yeni memleketleri hâline getirdi. 52 bin Rus ve 21 bin Ukraynalının bulunduğu şehirde konut fiyatları İstanbul’u yakaladı. Yerleşik turistler gayrimenkul ve restoran sektörlerine girmeye başladı. Çoğu yerde Rusça tabela görmek mümkün. Esnaf ise rekabetten şikâyet ediyor.

Rus ve Ukrayna savaşından bu yana önemli ölçüde göç alan Antalya, âdeta küçük Moskova’ya döndü. Bugün itibarıyla ilde 52 bin Rus ve 21 bin Ukrayna vatandaşı ikamet ediyor. Yalnızca Konyaaltı ilçesinde yaşayan 4 kişiden biri Rus ve Ukraynalı… Bu ilgi yalnızca oturumla kalmıyor. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası verilerine göre; ilde son 1 yıl içinde 869 Rus şirketi ve 223 Ukraynalı şirket kurulmuş durumda. Bu iki ülkenin kurduğu şirketlerin dağılımında bilişim, gayrimenkul faaliyetleri, tarımsal ürünlerin ticareti, seyahat acentesi-tur operatörü, restoran, yiyecek içecek ve eğlence hizmetleri ilk sıralarda yer alıyor. Tüm bu yaşananlar bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Örneğin 2022 yılında yüzde 225 artış ile konut fiyatlarının en fazla arttığı il Antalya oldu. Özellikle Konyaaltı, Alanya ve Kemer bölgelerinde satılık ve kiralık konut fiyatları İstanbul’u geçmiş durumda. Emlakçılar ve ev bakan vatandaşlar durumda şikâyetçi…

Antalya, küçük Rusya gibi! Esnaf önce memnun kaldı, şimdi şikâyetçi

Konyaaltı’da emlakçılık yapan Sefer Çelik, hem kiralık hem de satılık konut fiyatlarında geçen yıla göre çok ciddi artış olduğunu belirterek “Rus ve Ukraynalı turistler gelmeden önce 2+1, 5 yaşında ortalama bir konutun kira bedeli 4-6 bin lira arasında değişiyordu. Şimdi aynı konutun bedeli 12 bin lira civarında, yerine ve konumuna göre 18 bin liralara kadar çıkıyor. Ağırlıklı yerleşik turistler kiralıyor. Aynı şekilde satılık konut fiyatları da ortalama bir daire için; 4 milyon TL’den başlıyor. İstanbul ile aşağı-yukarı aynı fiyatlar diyebiliriz” dedi. 

‘ÇOĞU EMLAKÇI OLDU’

Ev bulma sorununun olduğunu da söyleyen Çelik “Yerleşik turistler birbirlerine yakın oturmayı tercih ediyorlar. Kendi mahalleleri oldu. Merkez bölgelerde genelde ev tutuyorlar. Yerli halk daha çok merkezin dışına taşındı” dedi. Son 1 yıldır emlakçılık işine de girdiklerini söyleyen Çelik “Çoğu, emlakçılık yapıyor. İngilizce bilen sayısı çok az olduğu için kendi kendilerine ev buluyorlar. Bizim işlerimiz olumsuz etkilendi” dedi. 

Antalya, küçük Rusya gibi! Esnaf önce memnun kaldı, şimdi şikâyetçi

RESTORAN İŞİNE DE GİRDİLER

Antalya’da Rusça tabelalar neredeyse her yerde var. Ruslar yerli işletmelerle de rekabete girdi. Alanya’da restoran işleten Muzaffer Çakıl “İlk zamanlar işlerimiz gayet iyi gidiyordu. Restorana giren müşteri sayısından memnunduk. Ama son birkaç aydır Ruslar kendi restoranlarını açmaya başladı. Bu sefer yerleşik turist onlara gitmeye başladı. Rekabet iyidir ama bizim işimize ortak olmaları kötü oldu” dedi. KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...