Hazırlıklar tamamlanmak üzere: Dijital TL geliyor

Yılın ilk enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası, enflasyon tahminini 2023 yıl sonu için yüzde 22,3’te sabit tuttu. Dijital Türk lirasının ilk pilot uygulamasının ilk çeyrekte deneyimleneceğini söyleyen TCMB Başkanı Kavcıoğlu “ilk dijital parayı kullanan ülkelerin başında oluruz” dedi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 yılının ilk enflasyon raporunu açıkladı. Buna göre, TCMB, enflasyon tahminlerinde değişikliğe gitmeyerek 2023 yıl sonunda yüzde 22,3, 2024 yıl sonunda yüzde 8,8’de sabit tuttu. Küresel sert bir resesyon beklentisinin azaldığı bir senaryo öngördüklerine işaret eden TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu “Enflasyonun ana eğilimi ile beklentilerde gözlenen ve devam edeceği öngörülen iyileşmenin 2023 yılı tahminleri üzerinde 1,4 puan aşağı yönlü etkisi oldu” dedi. Şahap Kavcıoğlu, şu mesajları verdi:
FİYAT ARTIŞINA ZEMİN KALMADI
Dış şokların etkilerini yitirdiği, maliyet şoklarının tamamen yansıtıldığı, döviz kurlarında tüm dünyada oynaklık artarken öngörülebilirliğin arttığı, şirketlerimizin finansman maliyeti açısından da desteklendiği bir ortamda yüksek fiyat artışlarının devamı için bir zemin kalmamıştır.
100 MİLYAR DOLAR ÖDEDİK
Türkiye, bu faiz politikasıyla, sadece ödemeler dengesinde bir önceki yıla ilave 100 milyar dolar ödemiş. Kimseye borcumuz yok. Türkiye-Ukrayna savaşı olmasaydı Türkiye cari fazla veriyordu.
BANKALAR TALEP ETTİ
Kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasında üst limitin kaldırılması talebi bankalardan geldi. Makul bulduk. Liralaşmaya çok önemli katkı veren bir alan, oradaki gelişmeden, gidişattan memnunuz.
ENERJİ FATURASI 25 MİLYAR DOLAR DÜŞTÜ
Petrol kaynaklı enerji fiyatlarındaki aşağı gelmesi sonucunda ödenen 46,4 milyar dolar enerji faturası, bugün itibarıyla 25 milyar dolar azalmış durumda. Böyle devam ettiğinde yıl sonunda cari fazla vereceğiz. Türkiye ekonomi modelinin ne kadar doğru olduğunu gösteren en iyi tablo budur.
‘KREDİYE ERİŞEMİYORUM’ DOĞRU DEĞİL
Büyük firmalara kredi gitmiyor algısı doğru değil. Krediye erişimde bir sıkıntı görmüyoruz. Ticari kredilerde 5,5 kat, KOBİ kredilerinde 7 kat artış var. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı kredilerin 2-3 kat arttığını söylüyor ama Oda Başkanı’mız ‘krediye ulaşamadıklarını’ söylüyor. Kredilerin doğru şekilde hedefli ve selektif kullandırılması noktasında çaba sarf etmemiz lazım. Hatamız varsa da düzeltiriz.
700 FİRMA YATIRIM YAPTI
Bizim için üretim, yatırım, istihdam sağlayacak, ihracat yapacak firmaların krediye ulaşımı çok önemli. Bunu kendimize görev addediyoruz. Sadece 6 ayda 67 ilde 700 firma yatırım yaptı, 100 milyar liralık kredi kullanıldı. Dünyada herkes faiz artırımından kaçıyor. Büyük merkez bankaları da bunu konuşuyor. 2023 yılındaki gelişmeleri çalışıyoruz.
İKİLİ KUR UYGULAMIYORUZ
Biz ikili kur uygulamıyoruz, sadece ihracat değil, yurt dışından gelen kaynağı teşvik için ödediğimiz bir prim. Bunun içinde turizmci, ihracatçı, müteahhit, ulaşım var. Tüm kesimler var.
Dijital Türk lirasının ilk pilot uygulamasını yılın ilk çeyreğinin sonu gibi denemeyi düşünüyoruz. Umarım pilot aşamasını da en doğru şekilde yönetir ve ilk dijital parayı kullanan ülkelerin başında oluruz.
8 ÜLKEDE DİJİTAL PARA HAZIRLIĞI
Yaklaşık 8 ülke dijital para için hazırlık yapıyor. İngiltere, emCash ismi verilen dijital para, kamu ve özel sektörde ödeme imkanı sunuyor. Rusya’nın CryptoRuble adlı dijital parası da ABD yaptırımlarına tedbir olarak çıkarılmıştı. Venezuela’nın da aynı amaçla kullanıma sunduğu bir dijital parası var. İsviçre ise bu anlamda en rahat ülkelerden biri. Ülkenin Zug kantonunda 2016 yılından beri kripto paralarla işlem yapılabilirken, dijital para da kullanıma sunuldu. Yine Dubai’nin de kullanıma 2017’de başlanan bir dijital parası mevcut. Türkiye bu adımla dijital parada dünyanın önde gelen ülkelerinden olacak. EKONOMİ SERVİSİ