Rusya ile lale devri: AB'den ambargo görünce rota Türkiye'ye döndü

Kaynak: KAAN ZENGİNLİ
- Güncelleme:
Rusya ile lale devri: AB'den ambargo görünce rota Türkiye'ye döndü
Ekonomi Haberleri  / KAAN ZENGİNLİ

AB ülkelerinden ambargo gören Ruslar Türkiye’ye yöneldi. Turist sayısı rekor kırdı. İhracat geçen yıla göre yüzde 75 arttı. Rusların aldıkları ev sayısı yılın ilk 7 ayında 7 bini geçti. Laleli, Osmanbey ve Merter’deki bavul ticareti Rus alıcılar ile en iyi dönemini yaşıyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Türkiye Rusya ile ticarette yeni bir sayfa açtı. Özellikle savaş sonrası ambargo uygulanan Rusya, ticaretinin büyük kısmını Türkiye ile yapmaya başladı. Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında 2021 yılında 10’uncu sırada yer alan Rusya, 2022 yılında ise 8’inci sırada yer aldı. Rusya, 2023’ün 7 aylık döneminde ise 7’nci sıraya kadar yükseldi. Rusya’ya ihracat 7 aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 75 artarak 3 milyar 176 milyon dolardan, 5 milyar 570 milyon dolara kadar çıktı. Birçok sektörde bu sıcak yakınlaşmanın sonuçları görüldü.

Kimya sektörünün Rusya’ya ihracatı ocak-temmuz döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100 artarak 1 milyar 25 milyon dolara çulaştı. Aynı şekilde makine de Rusya’da zirveye oturdu. İlk 7 ayda Rusya’ya en fazla ihracat yapılan ikinci sektör yüzde 162 artışla makine ve aksamı oldu. Bu sektörün Rusya’ya ihracatı söz konusu dönemde 808,2 milyon dolar olarak gerçekleşti. Rusya’ya en fazla ihracat yapılan üçüncü sektör yaş meyve ve sebze oldu. Bu sektör uzun yıllar Rusya’ya ihracatta hep önde olan bir sektördü. Bu yılın 7 aylık döneminde bu ülkeye ihracat yüzde 2,6 artış gösterdi. Rusya’ya ihracatta 4’üncü sırada yer alan otomotiv sektörü ise geçen yılın aynı dönemine göre bu ülkeye satışlarını yüzde 78,5 artırarak 297 milyon dolardan 530,3 milyon dolara çıkarmayı başardı.

RUS TURİSTLER REKOR KIRDI

Rusya ile sıcak temas sadece sanayi de değil turizmde de kendini gösterdi. Tur Operatörleri Birliği (ATOR), Rusya’dan Türkiye’ye giden turist sayısının bu yılın ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 79 artarak 2 milyon 600 bini geçtiğini söyledi. ATOR’un açıklamasında, Rusya’dan Türkiye’ye giden turist sayısının, 2019’un covid öncesi dönemine göre sadece yüzde 3 az olduğu kaydedildi. Orandaki artışın, İstanbul’a çok sayıda kısa süreli transit ziyaretlerin sonucu olduğu kaydedildi. Bu tür ziyaretlerin genelin içindeki payı yüzde 70, yani bir milyondan fazla kişi olarak gerçekleşti. Bu, pandemi öncesine göre yüzde 195 ve geçen yılın aynı dönemine göre de iki kat daha fazla… Türkiye gelen Rus turistlerin yarısının Antalya’ya gittiği kaydedildi. 2019’da bu oran yüzde 78’di. Bu yılın ilk yarısında Antalya’ya 1 milyon 300 bin, Muğla’ya 124 bin 300, İzmir’e de 21 bin Rus turist geldi.

KONUT SATIŞLARI ZİRVE YAPTI

Ruslar konut satışında da ilk sırada yer aldı. Yabancılara yapılan konut satışları ocak-temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 43,9 azalarak 22 bin 76 oldu. Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapıldı. Sadece temmuz ayında Rusya Federasyonu vatandaşları Türkiye’den 772 konut satın aldı. Yılın ilk yarısında Rusların Türkiye’den aldıkları ev sayısı 7 bini geçti. Özellikle Antalya adeta küçük Rusya oldu. Ruslar bölgede yalnızca ev almakla kalmadı, ticarete de atıldı. Antalya’ya temelli yerleşen Ruslar, birçok alanda esnaflık yapmaya başladı.

BAVUL TİCARETİ ARTIYOR

İstanbul’da; Laleli, Osmanbey ve Merter üçgeninden gerçekleşen ‘bavul ticareti’nde Ruslar yine ilk sırada. Rusları sırasıyla Ukraynalılar, Gürcüler ve Romanya vatandaşları izledi. Başta tekstil olmak üzere birçok alanda satın alma gerçekleştiren Rus vatandaşlar, bavullar ile ülkelerine ticaret yapmaya başladı. Ukrayna savaşının başladığı dönemde bıçak gibi kesilen bavul ticareti yeniden eski günlerine döndü. Öte yandan Ruslar ile Türk şirketlerinin ortak kurdukları işletme sayıları da arttı. TOBB’un kurulan- kapanan şirketler istatistiklerine göre Rus şirketlerin varlığı dikkat çekti.

Kaynak: KAAN ZENGİNLİ

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...