Eksi netle fakülteye yerleştiler

Düzenleyen: / Kaynak: MAHMUT ÖZAY
- Güncelleme:
Eksi netle fakülteye yerleştiler

Eğitim Haberleri  / MAHMUT ÖZAY

Üniversite sınavında barajın kaldırılmasıyla ortaya çıkan sıfır veya eksi net ile lisans ve ön lisansa yerleşme ihtimali gerçek oldu. Gazetemizin aylar önce uyardığı yanlış uygulama, bu sene eksi net alan 6 adayın üniversiteli olmasının önünü açtı.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) üniversiteye giriş sınavı YKS’de baraj puanı uygulamasını kaldırmasının ardından sıfır ya da eksi netle lisans ve ön lisans bölümlerine yerleşmelerin önü açıldı. Son YKS’nin ardından gerçekleştirilen yerleştirmelerde de en az 6 adayın sıfır ya da eksi netle üniversite kazandığı ortaya çıktı. Detayları paylaşan eğitim Uzmanı Salim Ünsal şunları söyledi: Geçen yıl YÖK Atlas verileri açıklandığında 83 programa toplamda sıfır ya da eksi netle girildiğini tespit etmiştik. Bunların 10’u 4 yıllık 73’ü de 2 yıllık programlardı. Yine bunların 2’si devlet üniversitelerindeki lisans programları, 1’i vakıf lisans 41’i de vakıf ön lisans programları, 7’si KKTC üniversitelerinde lisans ve 32’si de yine KKTC üniversitelerde ön lisans programlarından oluşuyordu.

Eksi netle fakülteye yerleştiler

Bu yıl kılavuz yayınlandığında bu bölümlerin kaçına yeniden öğrenci alınacağına baktık. 83 programın 11’i bu sene kılavuza girmeyi başaramamış ve 72’si kılavuzda yer almıştı. Henüz YÖK Atlas verileri açıklanmamasına rağmen oluşan taban puanlardan da anlaşılacağı üzere toplamda sıfır ya da eksi netle girilen bölüm sayısının 6’ya düşebileceğini gördük. Bunlar arasında geçen yıl da eksi 5 netle öğrenci almış Kıbrıs İlim Üniversitesi’nin yüzde 50 İndirimli Turist Rehberliği İngilizce programı bulunuyor. Bu programın dışındaki kalan 5 bölüm ise Vakıf üniversitelerindeki 2 yıllık programlar. 

İkinci en düşük eksi netli bölüm Biruni Üniversitesi yüzde 50 indirimli Tıbbi Laboratuvar Teknikleri bölümü. Onu, Toros Üniversitesi Ücretli Ağız ve Diş Sağlığı programı izliyor. Son 3 sırada ise sırasıyla İstanbul Gelişim Üniversitesi yüzde 50 indirimli Patoloji Laboratuvar Teknikleri, Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi yüzde 50 indirimli Elektronörofizyoloji ve yine Biruni Üniversitesi yüzde 50 indirimli Çocuk Gelişimi ön lisans programı bulunuyor.

Özel kontenjanlarda da eksi netle yerleşme yaşanıp yaşanmadığını da inceledik. 34 yaş üstü kadın kontenjanında sadece Uşak Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümüne son giren adayın net toplamının sıfır ya da eksi nette olabileceği tahmin ediliyor. Depremzede öğrenci kontenjanında ise İstanbul Arel Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Burslu lojistik programına toplamda eksi neti olan bir adayın son sırada girdiğini tespit ettik. Şehit ve gazi yakını kontenjanında ise yine tek ön lisans programı bulunuyor. O da İstanbul Atlas Üniversitesi Meslek Yüksekokulundaki Burslu Diş Protez teknolojisi programı.

NASIL OLUYOR?

Salim Ünsal: YÖK’ün puan barajını kaldırmasıyla birlikte Türkçe veya matematikten yarım net yapan öğrencinin puanı hesaplanabiliyor. Yani TYT’de bu iki dersten yarım net yapan bir adayın diğer derslerde hepsini yanlış yapsa bile puanı hesaplanabiliyor. Önceden 4 yıllık bölümlere asgari 27 netle, 2 yıllık bölümlere ise 8,75 netle girilebiliyordu. Baraj olmayınca herhangi bir testten yarım net yapmak yeterli oluyor. 

AYLAR ÖNCESİNDEN UYARMIŞTIK

“Eksi netle üniversiteyi engellemek için iki öneri” diyerek gazetemizin 11 Mart 2023 nüshasında uyarıda bulunmuştuk. Haberde yer alan iki öneri şu şekildeydi: 

> Puan hesaplamada o puana kaynaklık eden testlerin en az birinden yarım net çıkarma zorunluluğu kuralı esnetilmeli ve o puanın hesaplanmasına kaynaklık eden testlerin tamamından da en az yarım net çıkarma zorunluluğu getirilmeli. 

> Öğrenci puanın hesaplanmasına kaynaklık eden testlerden herhangi birinden yarım net çıkarmasına rağmen puan hesaplanmasına kaynaklık eden testlerin tamamında net toplamı sıfırın altında ise o adaya puan hesaplanmamalı. Puan hesaplanmayınca da tercih yapamayacak ve yerleşemeyecektir.

 

Düzenleyen:  - Eğitim
Kaynak: MAHMUT ÖZAY
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Halim er 1 Eylül 2023 22:25

Eksi neyle kimse bir yere giremez

Nermin 1 Eylül 2023 18:43

34 yaş üstü kadınlara verilen beleş üniversiteyle gençlerin hakkı yendi

Gul31 Ağustos 2023 16:14

Ben 7 yıldır bir tam 4 kez üniversite sınavını kazandığım halde bir açık öğretim fakültesine bile giremezken, bu bizlere yapılan çok büyük haksızlıktır ve kul hakkına girmektir

Gul31 Ağustos 2023 16:13

Eksi netle öğrenci alımları,sınavı kazananların hakkını çiğnemektir

Sonraki Haber Yükleniyor...