Av yasağı yarın sona eriyor: Erdoğan 'Vira Bismillah' diyecek

Düzenleyen: / Kaynak: CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ
- Güncelleme:
Av yasağı yarın sona eriyor: Erdoğan 'Vira Bismillah' diyecek

Ekonomi Haberleri  / CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ

Balıkçılar yeni av sezonu için bütün hazırlıklarını tamamladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Poyrazköy’de balıkçılarla birlikte “Vira Bismillah” diyerek sezonun açılışını gerçekleştirecek. Bu yıl hamside bolluk beklenirken, vatandaşlar da ucuza balık yiyebilecek.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Geçtiğimiz 15 Nisan’da başlayan denizlerde avlanma yasağı yarın son buluyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan av sezonunu İstanbul Poyrazköy’de balıkçılarla açacak. Erdoğan’ın, 6 Şubat depremlerinden etkilenen balıkçılara yönelik destekleme ödemelerinin hesaplara yatırılacağını müjdelemesi bekleniyor.

HAMSİ BOLLUĞU VAR

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜR-KOOP) Başkanı Ramazan Özkaya, bu yıl hamside bereketli bir yıl beklediklerini belirterek “Geçen yıl denizlerde 328 bin ton balık yakalanmıştı. Bu yıl yakalanacak balık stokunun 350 bin tonu aşmasını bekliyoruz. Bu yıl hamsi, lüfer çok ancak palamut yok. Yakalanan balığın da yüzde 75’i hamsi. Fiyat açısından bakarsak da bu sene balık bol olacağından vatandaş, geçen seneye göre daha ucuz balık yiyecek” dedi.

“2040’TA BALIK BULAMAYABİLİRİZ”

Özkaya, istatistiklere göre son 10 yılda balık stokunda azalma olduğunu söyleyerek “Denizlerde 150 bin ton kadar balık eksildi. 500 bin tondan 350 bin tona düştü. Gittikçe düşüyor. Stoktaki çöküşü ilk başta yatay düzeye getirmeliyiz. 2040’tan sonra denizlerde istenen balığı bulamayabiliriz” diye konuştu.

KOTA ÖNERİSİ

Balık varlığının korunması için ‘avcılığa kota getirilmesi’ önerisinde bulunan Özkaya “Bütün balık boylarında küçülme var. Bize emanet edilen denizlerimizdeki kaynakları gelecek nesillere bol ve bereketli bırakmak için tekne boylarına göre öncelikle hamsiden başlamak üzere kota uygulamasına geçilmeli. Kota uygulanırsa her gün aynı miktarda balık piyasaya sürüleceğinden fiyatlarda bir oynama da olmaz. ‘Balık pahalı’ diyenler oluyor ancak eskiden bir kilogram balık fiyatı, iki kilogram et fiyatına denk geliyordu, bugün ise bir kilogram et 2-3 kilogram balık fiyatına denk geliyor” ifadelerini kullandı.

Balıkçılık sektörünün hak ettiği değeri görmediğini dile getiren Özkaya şunları kaydetti: Türk ekonomisine yılda ihracattan 42 milyar TL, iç pazarda 10 milyar TL destek sağlıyoruz ve bu sektörde doğrudan 60 bin, dolaylı olarak da 40-50 bin kişi istihdam ediliyor. Bu sebeple bir ‘Balıkçılık Bakanlığı’ kurulması gerekiyor. Umutsuz değiliz ama mutsuzuz.

“MAZOT MÜJDESİ BEKLİYORUZ”

Balıkçılıkta en büyük gider kalemlerinin mazot olduğunu ifade eden Özkaya, balıkçılara bir dönem ÖTV’siz mazot verildiğini hatırlatarak, bu imkânın yeniden sağlanması gerektiğini belirtti. Özkaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan ‘mazot müjdesi’ beklediklerini söyledi.

YASAĞIN UZAMASI İÇİN TEBLİĞ DEĞİŞİKLİĞİ ŞART

SÜR-KOOP Başkanı Ramazan Özkaya, bazı kesimlerin gündeme getirdiği ‘sıcaklar sebebiyle av yasağının uzatılması’ konusuna da değindi. Özkaya “Bazı balıkçıların, sezonun 1 Eylül’de açılması yönünde, bazı balıkçıların da sezonun 15 Eylül’de açılması yönünde talepleri vardı. Ancak bunun için tebliğ değişikliği gerekiyor. Bu nedenle av yasağının uzatılması imkânı, bu sezon için geçti. Hava sıcaklıkları dikkate alındığında, av sezonunun 15 Eylül’de başlaması bence de daha doğru olurdu. Hava sıcak ve masraflar çok. 2024 için gündeme gelebilecek süre uzatımı, gelecek yıl bütün balıkçıların katılımıyla yapılacak olan tebliğ çalıştayında tartışılacak. Çalıştay raporu, daha sonra da Tarım ve Orman Bakanlığına sunulacak” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...