Petrol fiyatları sert düştü, akaryakıta indirim gözüktü! Commerzbank hedef fiyatı belirledi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Petrol fiyatları sert düştü, akaryakıta indirim gözüktü! Commerzbank hedef fiyatı belirledi

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

ABD ve Çin ekonomisindeki gelişmelerle petrol fiyatları son 4 ayın en düşük seviyesine geriledi. Akaryakıt fiyatlarında indirim beklentisi artarken, petrol için Commerzbank'tan çarpıcı analiz geldi. Rusya ve Suudi Arabistan'a dikkat çeken banka analistleri 2024 için hedef fiyatı belirledi.

Akaryakıt fiyatlarına üst üste gelen indirim ve zam haberleriyle sarsılan araç sahiplerini yakından ilgilendiren gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Jeopoltiik gelişmeler ve ABD Merkez Bankası'nın faiz artışına yönelik beklentilerle yönünü aşağıya çeviren petrol fiyatlarında düşüş 4. haftaya girdi. Petrol fiyatları Temmuz ayından bu yana en düşük seviyesini kaydederken, Commerzbank'tan çarpıcı analiz geldi. Akaryakıt fiyatlarında da indirim beklentisi oluştu. İşte akaryakıt piyasasında son durum...

PETROL SON 4 AYIN EN DÜŞÜĞÜNÜ GÖRDÜ

Suudi Arabistan ve Rusya'nın yıl sonuna kadar günde 1 milyon varilden fazla petrol arzı kısıtlamasına sadık kalacaklarını yeniden teyit etmesiyle kısmi yükseliş yaşayan petrol fiyatları Çin, ABD ve Avrupa'dan gelen aşağı yönlü talep sinyalleri üzerine yüzde 13 düşüş yaşadı. Temmuz ayından bu yana ilk kez 80 doların altına inerek geçen hafta son 4 ayın en düşük seviyelerini gören petrol fiyatları, arz endişelerinin yeniden zemin kazanmasıyla 80 doların üstüne taşındı.

Geçen haftayı 80,61 dolardan kapatan Brent Petrol, yeni haftaya 82,10 dolardan başladı. 72 dolara kadar düşen ABD Ham Petrolü ise (WTI) 77,54 dolara kadar yükseldi.

Petrol fiyatları sert düştü, akaryakıta indirim gözüktü! Commerzbank hedef fiyatı belirledi

GÖZLER OPEC+TOPLANTISINDA

OPEC+ spekülasyonu küresel petrol piyasasının odağında yer alırken kesintilerin yeni yılda da devam edeceği kaygısı belirsizliğe buradan hareketle fiyatlarda oynaklığa neden oluyor. Suudi Arabistan ve Rusya'nın başı çektiği OPEC+ grubu 26 Kasım'da piyasa koşullarını değerlendirmek ve üretim politikasını gözden geçirmek üzere Viyana'da bir araya gelecek.

Grubun söz konusu toplantıda, fiyatları istenilen seviyede tutmak için ek bir üretim kesintisine gidebileceğine ilişkin haber akışı, piyasalarda arz endişelerine yol açıyor. Uzmanlar ise toplantının en önemli konusunun Suudi Arabistan'ın 1 milyon varillik gönüllü üretim kesintisi olacağını ifade ediyor.

PETROL KESİNTİLERİ TERSİNE DÖNEBİLİR

Alman Commerzbank, 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin petrol fiyatı öngörüsünü açıkladı. Commerzbank analistlerine göre, artan petrol talebi nedeniyle 2024 yılının ikinci yarısından itibaren üretim kesintileri tersine dönebilir. Artan fiyatlar nedeniyle kesintiye giden OPEC+ ülkeleri üretimlerini artırarak talebi karşılamayı hedefliyor. Commerzbank'ın hedefine göre fiyatın 2024 yılının ilk çeyreğinde varil başına 85 dolar seviyesine yükselmesi bekleniyor. 2024 sonunda ise fiyatın 90 dolar olması bekleniyor.

ING Groep Emtia Stratejisi Başkanı Warren Patterson da "Suudi Arabistan ve Rusya'nın ek gönüllü kesintilerini 2024 başlarına devretmesini beklemeye devam ediyoruz. Ancak daha az net olan şey, daha geniş OPEC+ grubunun daha fazla kesinti yapıp yapmayacağı" öngörüsünde bulundu.

Petrol fiyatları sert düştü, akaryakıta indirim gözüktü! Commerzbank hedef fiyatı belirledi

MOTORİN, BENZİN VE LPG'YE İNDİRİM VEYA ZAM GELECEK Mİ?

Ekim ayında motorinin litresinde de 2 lira 92 kuruş indirim yapıldıktan sonra jeopolitik gerginlikle 17 Ekim günü yeniden 2 lira 25 kuruş zam yapılmış, 31Ekim 2023 tarihinde ise 1,57 TL indirime gidilmişti. Motorinin litresinde geçen hafta önce 1 lira 64 kuruş indirim ardından ise 1 lira 15 kuruş zam yapıldı.

Benzin fiyatında ise Ekim ayında 0.66 kuruşluk indirime gidildi. İstanbul, Ankara ve İzmir'de ortalama olarak benzinin litresi ise 34-35 TL aralığına geriledi. LPG ise fiyat değişimleriyle 18 TL'nin üzerinde satılıyor.

Akaryakıt fiyatlarında şu an için bir indirim veya zam beklentisi bulunmuyor. Ancak petrolde yaşanan gerileme son gelişmeler indirim beklentilerini kuvvetlendiriyor. Sektör kaynaklarından bilgi geldiği takdirde akaryakıt fiyatlarında indirim veya zam haberini aktarmaya devam edeceğiz.

20 KASIM PAZARTESİ GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İSTANBUL AVRUPA YAKASI AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul benzin fiyatı: 34,42 TL
İstanbul motorin fiyatı: 37,61 TL
İstanbul LPG fiyatı (Otogaz): 17,94 TL

İSTANBUL ANADOLU YAKASI AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul benzin fiyatı: 34,37 TL
İstanbul motorin fiyatı: 37,55 TL
İstanbul LPG fiyatı (Otogaz): 18,39TL

ANKARA AKARYAKIT FİYATLARI

Ankara benzin fiyatı: 35,05 TL
Ankara motorin fiyatı: 38,18 TL
Ankara LPG fiyatı (Otogaz): 18,30 TL

İZMİR AKARYAKIT FİYATLARI

İzmir benzin fiyatı: 35,16 TL
İzmir motorin fiyatı: 38,40 TL
İzmir LPG fiyatı (Otogaz): 18.00 TL

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Akaryakıt fiyatları Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor.

Benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor. Bu hesaplanma sonucunda dağıtım şirketlerinin belirlediği fiyatlar, ürün cinsine rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük çaplı değişiklik gösterebiliyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...