Merkez Bankasından güzel haber

Merkez Bankasından güzel haber

Ekonomi Haberleri

Bireysel ve ticari kredi kartları ile kredili mevduat hesaplarından alınan faiz düştü.

Merkez Bankası bireysel ve ticari kredi kartlarıyla, kredili mevduat hesaplarında (KMH) tüketiciyi sevindirecek bir adım attı. Yasa gereği kredi kartı faizlerini üç ayda bir belirleme yetkisi olan Merkez Bankası, piyasadaki faiz oranlarındaki yükselişe karşın, bankaların kredi kartı faizlerinde uygulayabilecekleri azami faiz oranlarında indirime gitti. Bireysel kredi kartlarında azami faiz oranı yüzde 2.12'den 2.02'ye düşürüldü. Borcun geciktirilmesi halinde uygulanacak azami faiz oranı ise 2.62'den 2.52'ye düşürüldü.
Ayda 51 Milyon Tasarruf
Merkez Bankası'nın yaptığı 0.1 puanlık faiz indirimi düşük gibi görülse de kredi kartları ile KMH'taki kredi miktarı düşünüldüğünde faiz düşüşünün tüketiciye toplam katkısı önemli düzeylere ulaşıyor. Türkiye'deki bireysel ve ticari kredi kartlarında bankalar tarafından faizlendirilen borç tutarı 36.7 milyar lirayı bulurken, 4.5 milyar lira da tahsili geciken alacak bulunuyor. Ayrıca bankaların kredi kartlarına eşit faiz aldığı kredili mevduat hesaplarının tutarı da yaklaşık 10 milyar lirayı buluyor. Bunların hepsi toplandığında kredi, Merkez Bankası'nın faiz indiriminden etkilenen alacak tutarı 51 milyar lirayı buluyor. Söz konusu alacaklardan bankalar halen ayda 1 milyar 108 milyon milyon lira düzeyinde faiz alıyor. Ancak, Merkez Bankası'nın yeni faiz oranlarının 1 Ekim'de yürürlüğe girmesinin ardından bankaların aylık faiz geliri 1 milyar 57 milyon liraya düşecek. Bu tüketicilere ayda 51, yılda ise 614 milyon liralık faiz tasarrufu imkanı sağlayacak. Aynı tutar ise kâr rekorları kıran bankaların gelirinden kesilmiş olacak.
Tüketici Kredisi Kullanın
Merkez Bankası 1 Ekim - 31 Aralık 2013 tarihleri arasında bankaların müşterilerine uygulayacağı kredi kartı azami faiz oranlarını dün açıkladı. Bankadan yapılan açıklamada, "1 Ekim 2013 tarihinden geçerli olmak üzere kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı Türk lirası için yüzde 2.02, ABD doları için yüzde 1.70 ve euro için yüzde 1.64 olarak belirlenmiştir. Aylık azami gecikme faizi oranı ise Türk lirası için yüzde 2.52, ABD doları için yüzde 2.20 ve euro için ise yüzde 2.14 olarak belirlenmiştir. Söz konusu oranlar azami oranlar olup, bankalarca kredi kartı işlemlerinde 1 Ekim 2013 tarihinden itibaren bu oranların üzerinde bir faiz oranı uygulanması mümkün bulunmamaktadır. Bankalar bu oranları geçmemek üzere faiz oranlarını serbestçe belirleyebilecektir. 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren gelecek üç aylık dönem için geçerli olacak azami faiz oranları bu tarihten önce yine Bankamız tarafından kamuoyuna duyurulacaktır. Bankalar, diğer ülkelerde olduğu gibi, kredi kartı faiz oranlarını bireysel kredi faizlerine göre daha yüksek belirlemektedir. Bu nedenle, kısa vadeli kredi gereksinimi olan kredi kartı sahiplerinin bu gereksinimlerini kredi kartları yerine tüketici kredileri yoluyla karşılamaları menfaatlerine olacaktır." denildi. (Taraf)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...