Köy kadınlarının fendi, BM'yi yendi

/ Kaynak: İHA
Köy kadınlarının fendi, BM'yi yendi

YAŞAM Haberleri  / İHA

Bursa'nın Nilüfer ilçesindeki Misi köyünde ikamet eden 44 kadın bir araya gelip dernek kurdu.

Köylü kadınların dernek çatısı altında hayata geçirdiği "Yüzde 100 Misia" isimli proje Birleşmiş Milletler ve Turizm Bakanlığı'nın turizme destek fonundan faydalanma hakkı kazandı.Kültür Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kaklında Programı UNDP koordinasyonu ile yürütülen "Gelecek Turizmde" projesi kapsamında başlatılan fon turizme destek vermek hedefiyle oluşturuldu. Projeye başvuru sayısı bir hayli fazla. 252 proje arasından fonu kazanma hakkı elde eden 3 projeden biri, Nilüfer Misi Köyü Kadınları Kültür ve Dayanışma Derneğinin "Yüzde 100 Misia" isimli projesi.Bursa'daki Kadın Platformu'na üye 22 dernekten biri olan Nilüfer Misi Köyü Kadınları Kültür ve Dayanışma Derneği'nin Başkanı Nagihan Dülger, projenin Misi için bir dönüm noktası olduğunu söyledi.Dülger, derneği köyün mahalleleşmeye başlamasıyla birlikte zarar görmeye başlayan geleneksel Misi kültürünü korumak ve köy kadınlarının el emeklerini değerlendirmek için kurduklarını söyledi. Dülger, "Projenin bir tek gayesi var, köyde kaybolan ipek böcekçiliğini yeniden canlandırmak. Bunu yaparken de kadın istihdamını arttırmayı hedefliyoruz. İpekböcekçiliğini merkeze alarak bir kültürel turizm kümesi çerçevesinde köyün kurumsallaştırılmasına yardımcı olmak istiyoruz" dedi.
Fondan henüz ödeneğin gelmediğini, ödenek geldiği takdirde Nilüfer Belediyesi'nden tescilli 2 adet misi evi kiralayıp proje kapsamında kullanacaklarını anlatan Dülger, "Proje faliyetlerimiz arasında Koza evinde açılacak restoranın kadınlar tarafından işletilmesi var. Yine bir Misi evi olan İpek Evi'nde ipek böcekçiliği üzerine atölyelerin ve mağazaların açılması ve kadınlar tarafından işletilmesi de faaliyetlerimiz arasında yer alıyor. İpek evinde kadınlar tarafından üretilen ürünlerin markalaştırma çalışmalarıyla birlikte pazarlama ve satışını da gerçekleştirmeyi hedefliyoruz diye konuştu.
YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...