Konut arzı artırılacak, ofisler eve dönüşecek

- Güncelleme:
Konut arzı artırılacak, ofisler eve dönüşecek

Ekonomi Haberleri

İmar yönetmeliğinde yapılan değişiklikle konut arzını artırmak için ofis ve büro amaçlı yapımına başlanmış binalarla ilgili olarak, yüzde 50’sinin konut amaçlı kullanımına yönelik tadilat ruhsatı düzenlenebilecek. Bu amaçla, 1 Temmuz 2023 tarihinden önce yapımına başlanmış ve büro veya ofis ruhsatı alınmış inşaatlar için kullanım amacı değişikliğine yönelik yeni ruhsat verilebilecek.

FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ - Türkiye’de büyük bir konut krizi yaşanıyor. Konut fiyatları maliyetler nedeniyle yükseldi. Yeni inşaat başlangıçları yapılamıyor. Parası olanlar dahi ev satın almak istediklerinde ya ev bulamıyorlar ya da bulsalar bile yüksek talep nedeniyle fahiş fiyatlarla karşılaşıyorlar. Konut arzını artırmak için harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle ofislerin daireye çevrilmesinin önünü açtı.

TADİLAT RUHSATI DÜZENLENEBİLECEK

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle konut arzını artırmak için ofis ve büro amaçlı yapımına başlanmış binalarla ilgili olarak, yüzde 50’sinin konut amaçlı kullanımına yönelik tadilat ruhsatı düzenlenebilecek. Yönetmeliğe göre, 1 Temmuz 2023 tarihinden önce yapımına başlanmış ve büro veya ofis ruhsatı alınmış inşaatlar için kullanım amacı değişikliğine yönelik yeni ruhsat verilebilecek.

7 KATA KADAR ÇIKMA İZNİ

Yönetmelikle binalarda çıkma alanlar için de düzenlemeye gidildi. Mayıs ayında çıkan yönetmelikte, 4 kat ve üzeri binalarda kapalı çıkma yapılması yasaklanmıştı. Resmî Gazete'de yayınlanan yeni yönetmelikte ise 4 kat sınırı 7 kata çıkarıldı. Böylece 7 kat altı binalarda kapalı çıkma yapılmasının yolu açıldı. Kapalı çıkma yapılacak binalarda ‘Düşey taşıyıcı eleman’ kullanılması zorunluluğu getirildi. Buna göre, kapalı çıkma yapılabilen binalarda, çıkmayı teşkil eden konsolun bağlantılı olduğu düşey taşıyıcı elemanların Deprem Yönetmeliğindeki kriterlere uygun kirişler ile birbirine bağlanması suretiyle çerçeve teşkil edilmesi zorunlu olacak. Düşey taşıyıcı elemanların kullanılması ile yapının yükleri güvenli ve uygun bir biçimde zemine aktarılacak ve yapının depreme dayanıklılığı artmış olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...