Ford, dünyaya motor ve otomobil tasarlayacak

Ford, dünyaya motor  ve otomobil tasarlayacak

Ekonomi Haberleri

68 milyon lira yatırımla araştırma ve geliştirme merkezi kuran Ford, Türkiye'nin en büyüğü olan merkezde, dünyaya motor ve araç geliştirecek...

Koç Topluluğunun otomotiv şirketi Ford Otosan, 68 milyon liralık dev bir yatırıma imza attı. Şirket, Türkiye'nin tek alandaki en büyük Ar-Ge merkezi olan Sancaktepe'yi törenle hizmete açtı. Temeli Temmuz 2013'te atılan ve 38 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilerek 2014'ün sonunda faaliyete geçirilen merkezle, tüm dünyaya Türkiye'den araç ve motor geliştirmeye devam edecek.
Törende bir konuşma yapan Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, Ar-Ge ve inovasyona yapılan yatırımın, katma değeri yüksek ürün demek olduğunu ifade etti. Koç, "Bu da ürettiğimiz ve ihraç ettiğimiz her birimin daha büyük bir yüzdesinin ülkemizde kalması demek. Bu durum, çarpan etkisiyle daha büyük nitelikli istihdam, daha az genç işsizlik ve daha hızlı büyümeye imkân verilmesi demek. Geleceğin teknolojisini tasarlarken, geleceğin insan kaynağını da tasarlamamız gerekiyor" diye konuştu.
nbsp;7 YILDA 4.5 MİLYAR TL
Koç Topluluğunun, faaliyet gösterdiği her sektörde teknoloji ve inovasyona yatırım yaptığını, bunu sürekli artırmayı hedeflediklerini anlatan Ali Koç, "Yüzde 10'luk payla ülkemizin özel sektörde en çok Ar-Ge harcaması yapan grubuyuz. 2007-2014 yılları arasında topluluğumuz Ar-Ge'ye yaklaşık 4.5 milyar TL yatırım yapmıştır. 14 Ar-Ge merkezimizde 3 bini aşkın mühendisimiz görev yapıyor. Geçen yıl 563 yeni patent başvurusu yaptık" dedi. Ford Otosan'ın son 5 yılda dünyaya 300 milyon doları aşan mühendislik ihracatı yaptığını hatırlatan Ali Koç, ürün geliştirme kabiliyetleri geliştikçe yeni proje çekme potansiyelinin de arttığını dile getirdi. nbsp;
Törene katılan Ford Avrupa Operasyonlar Başkanı Barb Samardzich da konuklara hitap etti. Sancaktepe Ar-Ge Merkezi'nin temel atma töreninde de bulunduğunu hatırlattı ve "Sancaktepe Ar-Ge Merkezi, 'One Ford' stratejisi doğrultusunda şirketimizin global ürün geliştirme yaklaşımı için büyük önem taşıyor" dedi.
Merkez'de 1200 nbsp;kişi çalışıyor
Ford Otosan'ın Temmuz 2013'te temeli atılan Ar-Ge Merkezi olan Sancaktepe Ar-Ge Merkezi'ni törenle hizmete açtı. Açılış törenine, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın yanısıra Koç Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, Ford Avrupa Operasyonlar Başkanı Barb Samardzich, Koç Holding CEO'su Levent Çakıroğlu, Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı Cenk Çimen, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Ford Otosan Genel Müdür Başyardımcısı Will Periam ve Ford Otosan çalışanları katıldı. Merkezde 1.200'ü aşkın kişi çalışıyor. nbsp;Ford Otosan yetkilileri merkezde sıfırdan motor tasarlanıp test edildiğini, üretildiğini ifade ediyor. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, de "Türkiye'de kimsenin yapmadığı şeyleri yapıyoruz. Tasarımcılarımız, konsept çizimden kil modele kadar tüm tasarım süreçlerini gerçekleştirebiliyor. 2013 yılında devreye aldığımız Gölcük motor Test Merkezimiz, ilgi odağı. İlk yılında 'Yılın Motor Test Merkezi' ödülü aldı" dedi.
Ford, 12 milyar TL nbsp;ile tarihin en yüksek nbsp;cirosuna ulaştı
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, açılışta yaptığı konuşmaya, "Türkiye'de en fazla mühendisi tek çatı altında toplayan, bugüne kadar inşa edilmiş en büyük Ar-Ge üssünü, Ford Otosan Sancaktepe Ar-Ge Merkezi'nin açılışını yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz" diyerek başladı. Ford Otosan'ın, Ford Motor Company'nin Avrupa'daki en büyük ticari araç üretim merkezi olduğunu, yılda 415 bin araç üretim kapasitesi ile de Türkiye'nin en büyük otomotiv şirketi olduğunu ifade eden Yenigün, 2014 yılını değerlendirirken de şunları söyledi: "Ford Otosan, 2011-2014 yılları arasında yaptığı 1.6 milyar doların üzerinde yatırım ile aynı zamanda sektörünün en büyük yatırımcısı olma gururunu taşımaktadır. Bu sayede 2014 yılı itibariyle şirketimizin piyasa değeri 4,9 milyar dolara ulaşmıştır. Şirketimiz, 3 üretim tesisi, Ar-Ge merkezleri ve diğer faaliyetleri ile 10 bin kişiye istihdam sağlayan büyük bir ailedir. Türkiye'nin en büyük 2. sanayi kuruluşu olarak 2014 yılında 245 bin adet hafif ticari ve ağır ticari araç üretmiştir. Ve bu sayede de Türkiye ticari araç üretiminin yüzde 56'sını gerçekleştirmiştir. Ulaştığımız bu adetler bizi 12 milyar TL ciro ile tarihimizin en yüksek seviyesine taşımıştır. Türkiye ticari araç ihracatının da yüzde 62'sini yaptığımız 2014 yılında, bu satışlardan 3.5 milyar dolar ihracat cirosu elde edilmiştir.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...