Dünya devinin Avustralya yatırımı çöp oldu! Karadeniz fındığı alternatifsiz...
İtalyan firması Ferrero’nun Karadeniz fındığına alternatif için Avustralya’da yaptığı 70 milyon dolarlık yatırımını iklim sıkıntısı nedeniyle ‘çöp’e atmak zorunda kaldığı öğrenildi. Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, “Türk üreticisi desteklenmeli” diyor.
Karadeniz fındığına alternatif olarak 70 milyon dolarlık yatırım yaparak Avustralya’da 1 milyon fındık ağacı diken İtalyan firması Ferrero, iklimsel sorunlar nedeniyle projeden vazgeçip tahliye kararı aldı.
"GİRESUN FINDIĞININ ALTERNATİFİ YOK"
Türk fındığının, özellikle Giresun kalite fındığının alternatifsiz olduğunu ifade eden Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan "Ferrero firmasının Türk fındığına değişik yerlerde alternatif aramaya çalıştığını biliyoruz. Aslında Türk üreticisinin sırtından para kazanarak belli bir noktaya gelip, ticaretini sürdüren bir firmanın Türk fındığına alternatif üretme çabalarını hayretle karşılıyoruz" dedi.
"Aslında Türk üreticisi desteklenmeli, Türk fındığı üzerinde çalışma yaparak verim artırılmalıdır" diyen Karan, Biz söz konusu firmanın alternatif aramasına gerek olmadığını, bu yanlıştan dönmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatarak, yapmış oldukları yatırımların da her zaman elinde patlayacağını biliyoruz. Gürcistan’da vazgeçti, Avusturalya’da vazgeçti ve vazgeçmeye de devam edecektir. Biz Türk fındığının, hele ki Giresun fındığının hiç alternatifi olmadığını tekrar hatırlatmak isteriz" ifadelerini kullandı.
"TÜRK ÜRETİCİSİNİN DESTEKLENMESİNİ İSTİYORUZ"
Karadeniz Bölgesi’nin iklim ve toprak yapısının fındığını alternatifsiz yaptığını da ifade eden Karan, şöyle devam etti: "Bilinen tarihi ile ilimizde 5 bin yıldır fındık üretimi, 1.400’lü yıllardan beri de fındık ihracatı yapılmaktadır. Karadeniz Bölgesi’nin iklim yapısı, toprak yapısı farklıdır. Giresun kalite sadece Trabzon Çarşıbaşı ilçesi ile Ordu Perşembe arasında belli bölgelerde yetişiyor. Çünkü bu dar bölgenin yağış oranı daha farklı.
Buraların dışında başka bölgelere aynı fındığı diktiğimizde aynı verimi ve kaliteyi alamıyoruz. Biz bu nedenle Türk fındığının ve Türk üreticisinin desteklenmesini istiyoruz. Türk üreticinin sırtından kazanılan paralarla başka yerlerde alternatif aranmaması gerektiğini düşünüyoruz."