Bakan Ersoy açıkladı: Bu sene 3 bin 16 eseri ülkemize geri getirdik

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Bakan Ersoy açıkladı: Bu sene 3 bin 16 eseri ülkemize geri getirdik

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Tarihî eser kaçakçılığıyla mücadele kapsamında yurt dışından getirilen toplam eser sayısı 12 bin 76’ya yükseldi. Eserleri kimliklendirme ve dijitale aktarma çalışmaları ise devam ediyor.

HABER MERKEZİ / ANKARA - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, tarihî eser kaçaklığıyla mücadele kapsamında ülkemize ait iade edilen kültür varlıklarına ilişkin son verileri paylaştı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2024 yılı bütçe görüşmelerinde sunum yapan Bakan Ersoy "Bu topraklara ait olan ancak vaktiyle yurt dışına çıkarıldığı tespit edilen kültür varlıklarımızın ülkemize iadesine yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda Bakanlığımız bünyesinde Mart 2020’de ‘Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı’ kuruldu. Ayrıca 12 ülke ile kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele alanında ikili anlaşma imzalamış bulunuyoruz. Bu çalışmalarımız neticesinde 2023 yılında toplam 3 bin 16 eserimiz yurt dışından ait olduğu topraklara döndürüldü. 2002-2023 yılları arasında yurt dışından getirilen toplam eser sayımız da 12 bin 76’ya yükseldi" dedi.

SAHTECİLİK VE KAYIPLAR ÖNLENECEK

Hayata geçirdikleri 'Tarihî Eserlerin Güvenliği İçin Kimliklendirme Projesi' ile bakanlığa bağlı müzelerde yer alan tarihî eserleri 'görünmez DNA' ile kimliklendirdiklerini belirten Ersoy "Müzelerimizin teşhirinde bulunan eserlerin yüzde 72’sinin kimliklendirme işlemini tamamladık. Yıl sonuna kadar eserlerimizin tamamında bu uygulamayı bitirmiş olacağız. Projenin ikinci etabında ise depolarda bulunan eserlerimize yönelik işlemler yapılacak" ifadelerini kullandı.

Ulusal Envanter Projesi başlatacaklarını, ayrıca bakanlığa bağlı müzelerde bulunan eserlerin belgelenmesi ve takibinin dijital ortamda yürütülebilmesi amacıyla 'Müze Ulusal Envanter Sistemi' projesi geliştirdiklerini aktaran Bakan Ersoy "Şu ana kadar 729 bin eserimiz dijital ortama aktarıldı. 2024 yılı sonunda 919 bin eseri, 4 yıl içinde ise eserlerimizin tamamını dijital ortama aktarmış olacağız" diye konuştu.

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...