Dijital operatör oldu rekor ciroyu yakaladı

Düzenleyen:
Dijital operatör oldu  rekor ciroyu yakaladı
Ekonomi Haberleri

Genel Müdür Kaan Terzioğlu, “BiP, Fizy, TV+, Lifebox gibi yenilikçi dijital servislerimiz sayesinde, ikinci çeyrekte yüzde 28,5 büyüme ile 4,3 milyar lira ciroya ulaştık” dedi

FİKRET ÇENGEL NEW YORK

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Turkcell Grubu’nun ikinci çeyrekte, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28,5 büyüme ile 4,3 milyar lira ciroya ulaştığını belirterek, “Bu çeyrekte hem gelir hem de FAVÖK’te tüm zamanların en yüksek sonuçlarını ve son 10 yılın rekor büyüme oranlarını elde ettik” dedi. New York Borsasına kote tek Türk şirketi olan Turkcell, rekor büyüme sonuçlarını da NYSE’de, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, Yönetim Kurulu Üyeleri Atilla Koç, Bekir Pakdemirli ve Genel Müdür Kaan Terzioğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen toplantının ardından, kapanış gongunu çalarak duyurdu. Terzioğlu “Söz konusu dönemde 1,5 milyar lira faiz, amortisman ve vergi öncesi kâra (FAVÖK) ulaştık. İkinci çeyrekte grup net kârı ise yüzde 69,2 artışla 704 milyon lira olarak gerçekleşti. Grup gelirlerinin yüzde 88’ini oluşturan Turkcell Türkiye’de gelir, yüzde 26,4 büyüdü” dedi.
‘DİJİTAL’E YOĞUN İLGİ
Dijital servislerle ses ve veri hizmetleri sunmanın ötesine geçmeyi hedeflediklerini vurgulayan Terzioğlu “Nitekim müşterilerimiz seyretme, dinleme, okuma, eğlenme, haber alma, iş yapma ve anılarını biriktirmek için, her geçen gün artan şekilde Turkcell servislerini tercih ediyor. BiP, 14,7 milyon kez indirildi. Günde ortalama 1 milyon dakika sesli ve görüntülü arama rakamlarına ulaştı. Bu çeyrekte Orange Games ortaklığıyla kullanıcılara ‘BiP’te Oyun’ platformu da sunduk. Fizy’de, günde ortalama 6 milyon adet şarkı dinlendi. Dergilik uygulamamız sektöre yepyeni bir soluk getirdi. Sadece haziranda 2,1 milyon derginin okunduğu mecra haline geldi. TV+’nın kullanıcı sayısı 1,5 milyona ulaştı. Günlük ortalama video seyretme süresi, 4,5G sonrası 7 dakikadan 51 dakikaya çıktı. Lifebox’a anılarını ve önemli belgelerini emanet eden müşterilerimiz haziranda 110 milyon dosya yüklerken, 110 bin GB data kullandı. Müşterilerimizin gösterdiği teveccüh, attığımız adımların doğru olduğunu gösteriyor” diye konuştu.
YERLİ ARAMA MOTORU 
Son 10 yıl içerisinde telekom sektörünün enteresan bir dönem yaşadığına da dikkati çeken Terzioğlu, şunları kaydetti: Google’lar, Facebook’lar, WhatsApp’lar büyürken, telekom operatörleri ses ve ham data hizmetlerini kullanarak yerlerinde sabit kaldılar. Biz ise Turkcell olarak bu paradigmayı değiştiriyoruz. Biz de müzik, televizyon satıyoruz. Biz de dijital medya uygulamalarının duyurucusu olacağız. Bizim de internet arama motorlarımız, dijital araç pazarlarımız olacak. Bu gidişle de dijital operatör olarak yerimizi alacağız. Bunu yapan, söyledikten sonra hayata geçiren ilk ve tek operatör biziz. Dünyanın ilk dijital operatörü olacağız. Türkiye’de yerli arama motoru konusunda Ar-Ge çalışmaları devam ediyor. Şu anda sadece Turkcell’lilerin edindiği bir noktadayız. Lokasyon bazlı arama hizmetlerini de kazandırdığımız çok güzel bir ürünümüz var. En kısa zamanda bunu sizlerle paylaşacağız.
ABONE SAYISI PATLADI
Dijital servislerdeki yenilikçi yaklaşımının müşteri memnuniyetine de olumlu yansıdığını vurgulayan Terzioğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: Son 6 yılın en yüksek müşteri kazanım oranına ulaşan Turkcell, çeyrek bazında 850 bin, yıllık bazda ise 2,1 milyon yeni aboneyi müşterileri arasına ekledi. Mobil tarafta faturalı müşteri oranı, son 5 yılın en yüksek kazanımıyla yüzde 53,2’yi buldu. Ses, data ve dijital servislerden her üçünü de kullanan müşteri oranı yüzde 46,7’ye çıkarken, TV’li hizmet kullanan müşteri oranı yüzde 40,5 oldu. 4,5G şebekesi ile Türkiye nüfusunun yüzde 83,79’unu kapsamaya başladık. 4,5G kullanıcılarının data kullanımı haziranda ortalama 5,9 GB’ı buldu. Tüm kullanıcılarda bu rakam yüzde 69 artarak 4,1 GB oldu. Şirket 2018 yılı hedefi olarak koyduğu yüzde 70 akıllı cihaz penetrasyonuna daha şimdiden bu çeyrek sonunda ulaştı.

Kârının yarısını dağıtıyor
Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Türkiye’ye güveniyoruz ve yatırımlarımıza devam ediyoruz. 2017 sonunda, 10 milyar liralık 3 yıllık yatırım planımızı gerçekleştirmiş olacağız. Ayrıca bu çeyrek sonu itibarıyla son üç yıllık faaliyetlerimiz neticesinde Hazine’ye lisans, vergi ve yasal yükümlülük olarak aktardığımız kaynak toplamı 19,2 milyar liraya ulaştı. Böylece 3 yılda Türkiye’ye sağladığımız toplam katkı 29,2 milyar lira olarak gerçekleşti” dedi. 17 yıl önce BIST ve NYSE’de halka arz olarak küresel sermaye piyasalarında Türkiye’nin öncü şirketi olduklarına işaret eden Terzioğlu “Bugün dünya çapında 52 ülkede bireysel ve kurumsal yatırımcılar Turkcell’e inanıyor. 3 milyar liralık temettünün ilk taksiti ödendi, kalan taksitler 15 Eylül ve 15 Aralık’ta ödenecek. Böylece Turkcell, 2010 yılından bu yana elde edilen kârının yüzde 54’ünü hissedarlarına dağıtmış olacak” şeklinde konuştu.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...