Albayrak: Devler geldi gurur duydum

Düzenleyen:
Albayrak: Devler geldi  gurur duydum
Ekonomi Haberleri

Enerji Bakanı Albayrak “Dünyadaki türbin pazarının yüzde 90’ını elinde bulunduran firmalar, Rüzgâr YEKA ihalesine giriyor. Gelen teklifler, ne kadar cazip ve güvenilir olduğumuzu ortaya koydu” dedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak “Dünyada enerjiye ilişkin birçok raporda ifade edildiği gibi; 19. yüzyıl kömür, 20. yüzyıl petrol ve 21. yüzyıl doğalgaz üzerine olacak. Bu ekosistemin geliştiği iklimde biz, sıvılaştırılmış doğalgazı da (LNG) göz önünde bulunduruyoruz. Nitekim sisteme günlük 34 milyon metreküp gaz basma kapasitesi olan Türkiye, geçen yıl bunu 64 milyona çıkardı. Bu yıl sonunda da günde 107 milyon metreküpe ulaşacak şekilde LNG altyapısını geliştiriyoruz” dedi. Doğalgaz ve petrol arama çalışmalarının devam edeceğini, Akdeniz ve Karadeniz’de bu çalışmaların sürdüğünü hatırlatan Albayrak “Bu yılın son çeyreğinde envanterimize alacağımız kendi sondaj gemimiz ve mühendislerimizle sondaj faaliyetlerimizi Türkiye olarak kendimiz yapacağız. Birileri kızıyor ama kimse kusura bakmasın, Akdeniz kimsenin tekelinde değil, Türkiye olarak biz daha aktif olacağız. Detaylı analiz edip alacağız, kendimiz kazacağız, sondajı ve aramayı kendimiz yapacağız” diye konuştu.
RÜZGÂR YEKA HAFTAYA
Millî Enerji ve Maden Politikası kapsamında “Akademisyenlerle İstişare Toplantısı” gerçekleştiren Bakan Albayrak, önceki gün Rüzgâr YEKA ihalesi için son tekliflerin alındığını hatırlattı. Söz konusu ihale için dünyanın en büyük ilk 10 rüzgâr türbini üreticisinin 8’inin teklif verdiğini belirten Albayrak “Gelen bu teklifler, Türkiye’nin bütün yaşananlara rağmen hem cazip hem de güvenilir ülkelerden biri olduğunu ortaya koyuyor. Teklif veren 8 konsorsiyumun içinde dört Alman, iki Çin, bir Amerikalı ve bir Danimarkalı şirket var. Dünyadaki toplam rüzgâr türbin pazarının yüzde 90’ını elinde bulunduran firmalar bunlar. İnşallah süreç, haftaya açık eksiltme usulüyle yapılacak ihalede neticelenecek” ifadesini kullandı.
3 NÜKLEER 2030’DA
Enerji ve madende yılda ortalama 55 milyar dolarlık bir ithalatın söz konusu olduğuna dikkat çeken Bakan Albayrak, nükleer enerjinin gelecek dönemin önemli konuları arasında yer alacağını ifade etti. Türkiye’nin ilk nükleer santrali olma özelliğini taşıyan Akkuyu Nükleer Santrali’yle ilgili bu yıl önemli süreçler yaşandığını belirten Albayrak, şöyle konuştu: Bu yıl sonuna kadar temel atma sürecine yürüyeceğiz. Sinop Nükleer Güç Santrali için de görüşmelerimiz nihai noktaya geldi. 2023’te ilk reaktörü devreye alarak başlayan süreçle, 2030’a kadar inşallah üç nükleer santralimizi de devreye alacağız. Santrali çalıştıran mühendisi de yetiştirerek, buna hazır olmamız lazım. Kaç tane nükleer ile ilgili bölümümüz var? Yok denecek kadar az. Bu çalışmaları da birlikte yürüteceğiz.

YEKA’ya yabancı ilgisi not artışını getirir
Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının, bin megavatlık rüzgâr enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesine, dünyanın alanında en büyük firmalarının ilgi göstermesinin iyi okunması gerektiğini vurguladı. Kumbaroğlu, “Bu ilgi, Türkiye’nin, uluslararası piyasalarda çok önemli olduğunun bir işaretidir. Bu gelişme, uluslararası derecelendirme kuruluşlarının bundan sonraki değerlendirmelerine yönelik not artışını gündeme getirerek olumlu beklenti oluşturabilir” dedi.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...