Çift mesaiye döndük: Saatlik ve günlük işlere talep arttı

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Çift mesaiye döndük: Saatlik ve günlük işlere talep arttı

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Mesai sonrası ikinci iş yapanların sayısında artış var. İşletmeler ise bu durumdan memnun. En fazla aranan meslek garsonluk ve taksi şoförlüğü. Ustalığı olanlar ise hafta sonları oto sanayi ve dekorasyon şirketlerinde çalışıyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Kariyer sitelerinde ‘saatlik veya günlük’ eleman arayan işletmeler dikkat çekiyor. Son 1 yıldır bu tür ilanların iki kat arttığı görülüyor. Ağırlıklı olarak hizmet sektöründe verilen ilanlar için saat başı ücret ödeniyor. Geçim sıkıntısı yaşayanların bu ilanlara ilgi gösterdiği belirtiliyor. En fazla saatlik veya günlük eleman arayan sektörlerin başında garsonluk geliyor. Mesaisini sigortalı işinde tamamlayanlar iş çıkışında bu işletmelerde para kazanmaya çalışıyor.

EN FAZLA GARSON ARANIYOR

Garsonluk dışında; taksi şoförlüğü, kurye, çağrı merkezi personeli, bulaşıkçı, otel personeli, vardiya ile çalışan vasıfsız fabrika çalışanı en çok talep edilen iş kolları arasında yer alıyor. Meslek sahipleri için de ekstra iş fırsatları bulunuyor. Şayet mesleğiniz varsa; hafta sonları için oto kaporta ve mekanik ustası, ev-tadilat dekorasyon ustası veya berberlik gibi birçok eleman arayan işletme yer alıyor. 
Beşiktaş’ta saatlik garson arayan bir işletmenin sahibi Emrullah Çelik “Restoran sektöründe en çok komi ve garson eksikliği yaşıyoruz. Bu nedenle saatlik işçi bile arıyoruz. Normal hayatında sabah 9, akşam 6 çalışan bir işçi, mesai sonrası restoranımızda komilik yapabiliyor. 5 saatlik çalışma sonrası bahşişlerle birlikte günlük 400-500 lira kazanıyor” dedi. Özellikle asgari ücret ile çalışanların ekstra iş yaptıklarını söyleyen Çelik “Bu şartlarda geçim zor. Ek iş yapmadan giderler karşılanmıyor. Birçok işletme bu yöntemi tercih ediyor. Çünkü kendi elemanı sabah 9 akşam 24 çalışmıyor. Mesai devri yapılıyor. Ayrıca işletme bu tür dışarıdan çalışanlar için sigorta, yol, yemek gibi masraflar ödemiyor. Onun da işine geliyor” dedi.

TAKSİCİLER GECE İÇİN ŞOFÖR ARIYOR

İstanbul Esenyurt’ta taksi durağı işletmeciliği yapan Gürbüz Türel ise günlük ve saatlik şoför istihdam ettiklerini belirterek “Taksi şoförlüğü 7/24 mesai isteyen bir iş. Bazı arkadaşlarımız gündüz kendi işlerinde çalışırken, gece taksi şoförlüğü yapıyor. Hatta biri de öğretmen, ek gelir sağlıyor. Gecede 500 liradan fazla cebine para kalıyor” diye konuştu.

İŞİ BİLEN USTA 2 BİN LİRA ALIYOR

İstanbul Haramidere Sanayi Sitesi’nde oto mekanik ustalığı yapan Mehmet Sürmez ise hafta sonu çalışacak eleman arayanlardan biri… Sürmez, yoğun iş temposu nedeniyle işlerin bazen yetişmediğini belirterek “Bu nedenle hafta sonu; cumartesi ve pazar çalışacak usta arıyoruz. Günlük yevmiyemiz 2 bin liraya kadar çıkıyor. Ancak işi bilen olması lazım” ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...