Akaryakıttaki banka komisyonu vatandaşa zam olarak yansıyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Akaryakıttaki banka komisyonu vatandaşa zam olarak yansıyor

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Bankaların uyguladığı yüksek kredi kartı komisyon oranları akaryakıt sektörünü vuruyor. Kredi kartlarındaki komisyon oranlarının yeniden düzenlenmesi sonucu her 1.000 liralık akaryakıt alımının 30 TL’si bankalara gidiyor.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, bankaların uyguladıkları kredi kartı komisyon oranlarının dayanılmaz noktalara geldiğini söyledi. BKM verilerine göre kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile ağustosta yapılan toplam ödeme tutarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 131 artarak 798,9 milyar TL’ye çıktığını ifade eden Aktaş, bu ödeme sisteminin en büyük ikinci kullanım yerinin gıdadan sonra akaryakıt istasyonları olduğuna dikkat çekti. Yurt genelinde 12 bin 700 civarında akaryakıt istasyonu bulunduğunu kaydeden Aktaş, motorinde dağıtıcı ile bayinin entegre brüt kâr marjının yüzde 8,6 olduğunu hatırlatarak “Yüzde 50-50 olarak hesaplanan en adil kâr paylaşımında bayinin eline kalan marj yüzde 4,3 oluyor. Bunun yüzde 3’ünü POS’a verdiğimizde kalan yüzde 1,3’tür. Bunun en az yüzde 0,70’i de nakliyeye gittiğinde istasyona tüm işletme ihtiyacı ve hayatı için kalan 0,60’dır. Bu kalan ile maaş, SGK, yemek, genel giderler, ek faizlerin ödenmesi ve üstüne de bayinin evine ekmek götürmesi bekleniyor. Bugün her 1.000 TL’lik yakıt satımında bayi bankaya POS bedeli olarak 30 TL ödüyor. Her 1.000 TL’lik satış için istasyonuna yakıtın gelmesi için 7 TL nakliye ödüyor. Ama elinde ise sadece her 1.000 TL’de 43 TL brüt kârda, 6 TL de net kâr kalıyor. Bu 6 TL ile işletmenin hayatını idame etmesini beklemek hayal ötesidir, gerçeklikle bağı yoktur. Bu matematiğin içinden çıkabilmek imkânsız” diye konuştu.

KAPANMALAR BAŞLAYACAK

Kredi kartı komisyonlarının artması sebebiyle artık bayilerin ayakta kalamaz hâle geldiğini ileri süren Aktaş “Bankaların uyguladıkları kredi kartı komisyon oranları dayanılmaz noktalara geldi. Yakında akaryakıt istasyonları önce haftanın bazı günlerinde, daha sonra ise tamamen kapanmaya başlayacaktır” ifadelerini kullandı. Bayilerin ayakta kalabilmek için istasyonlarda yan gelir oluşturmak adına açtığı marketteki ürünlere de zam yapmak zorunda kalabileceğini vurgulayan Aktaş “İstasyonlarda var olan ücretsiz hizmetlerin (ücretsiz WC, hava-su servisi, araç yıkama, cam silme vs.) devamı için ve marketlerinde daha fazla uygun şartlarda ürün satmak için banka komisyonlarının düşürülmesi gerekiyor” dedi.

ORANLAR DÜŞÜRÜLMELİ

Aktaş, problemin çözümü için şu önerilerde bulundu: İvedilikle sektöre özel kredi imkânları, özel POS oranları ile kâr marjlarının ticari hayata devam edebilecek oranlara çekilmesi gerekiyor. İlk etapta, entegre kâr marjı yüzde 8,6’dan en az yüzde 13-14 aralığına çekilmelidir. Bu marjın en az yüzde 70’i bayiye bırakılacak şekilde düzenleme yapılmalıdır.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...