Baz istasyonları mecburen çatıda

- Güncelleme:
Baz istasyonları mecburen çatıda
Ekonomi Haberleri

Vodafone CEO’su Engin Aksoy “Baz istasyonunun çatıda olması gerekiyor. Yüzlerce istasyon zarar gördü. 242 baz istasyonu, bunları çalıştırmak için 1.345 jeneratör gönderdik. Bu jeneratörlerin bakımı ve 4 saatte bir yakıt takviyesi için 450 arkadaşımız görev yaptı” dedi...

CANAN ERASLAN'IN HABERİ - Bütün dünyanın ‘asrın felaketi’ tanımlamasında bulunduğu felaketin ardından devlet ve ilgili kurumlar birkaç saat içinde imdada yetişti ama aksayan yönler de çok oldu. Hiçbir ülkenin tek başına baş edemeyeceği, Almanya’nın yüzölçümü kadar bir alanı etkileyen felaketin bölgesine giden bütün yollar da depremden geçit vermez hâle geldi, ilk gün hem yardımlar, hem ekipler hem de jeneratör başta olmak üzere birçok hayati araç gereç sadece hava yoluyla ulaşabildi. Yaklaşık 50 bin binayla birlikte baz istasyonları da yıkılınca iletişim uzun süre kesildi, milyonlar isyan etti. Ülkemizin mobil iletişim operatörlerinden Vodafone’un CEO’su Engin Aksoy aradı “Aslında ne oldu, biz ne yaptık; anlatmak istedim” diyerek... Depremi haber aldıkları ilk andan itibaren yüzlerce arkadaşının bulduğu ilk yöntemle bölgeye gittiğini, depremlerde 27 çalışma arkadaşını kaybettiklerini, ulus olarak yaşanan acının tarifsiz olduğunu zorlukla ifade eden Engin Aksoy, sorularımıza da içtenlikle cevap verdi.

> İstasyon sayısı yetersiz miydi?

Bölgede tüm operatörler olarak 8 bin 900 istasyonumuz var. Vodafone özelinde 2 bin 50 istasyona sahibiz. Baz istasyonlar bina üstü ve kule olmak üzere iki türlüdür. Kule baz istasyonları genelde yol kenarları ve yüksek tepelerdedir, nüfusun yoğun olmadığı alanlarda kullanılır. Bunlar ayakta. 3 ilde 500’den fazla baz istasyonu hasar gördü, yıkıldı, kullanılmaz hâle geldi.

> Bina üzerine yapılması şart mı?

Baz istasyonları binaların üzerinde bir örümcek ağı, bir arı peteği gibi, birbirlerini görmek zorunda. Bu da yoğun nüfus olan yerlerde, yüksek bina yoğunluğunda binanın üzerinde olmak zorunda. Japonya’da, Endonezya’da, Amerika’da, yani deprem riski yüksek olan ülkelerde de binaların üzerinde olmak zorunda. Kimi durumda yer oluyor, bu defa vatandaş istemiyor. Vatandaşın tepkisi sebebiyle belediyeler de kule istasyona izin vermiyor.

> Neden hemen kesinti oldu?

Tüm baz istasyonları elektrikle çalışıyor ve elektrik kesintisi oldu. Bölgeye 1.345 jeneratör gönderdik, onları devreye aldık ama jeneratörün dayanma süresi 4 saat. Her 4 saatte bir akaryakıt takviyesi şart. Buna da 450 arkadaşımız arızalarla birlikte yetişmeye çalıştı. Yollar yarılmış, geçit dahi vermiyordu.

> Güneş enerjisi sistemi kurulsaydı?

Baz istasyonlarında kullanılıyor tabii ama her binanın tepesine solar enerji paneli kurmak çok mümkün değil. Mümkün olan her alande yenilenebilir enerji kullanıyoruz ama bu tür durumlarda panellerin kullanımı da mümkün olmuyor. Mahalle çökmüş çünkü.

> Mobil istasyon sayısı mı az?

Sayı değil de kapsama alanı söz konusu. Bir kule baz istasyonu 35 kilometrelik alanı kapsar ama yoğunluğa göre bu bölgelerde en fazla 1 km gidebiliyor. Bu bazı durumlarda 200 metreye kadar düşebiliyor. 3 operatör olarak 241 tane istasyonu bölgeye gönderdik. Ya elektrik stabil olarak sürekli bulunacak ya da jeneratörlere sürekli yakıt takviyesi gerekiyordu ki, bu da aşılması gereken büyük problemlerden biriydi. 3 operatör olarak 5 binden fazla istasyonumuz var.

> Ortak istasyon kullanılamaz mı?

Uygulaması var zaten. Yurt dışına gittiğinizde operatörlerin anlaşması sebebiyle o hattı kullanabiliyorsunuz. Türkiye’de de uygulanması mümkün ama bu, aynı anda tüm şebekenin çökmesi tehlikesini de getirebilir. Alınabilirdi ama bu risk vardı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...