Arıcı değil aracı kazanıyor! Balda oyun deşifre oldu

- Güncelleme:
Arıcı değil aracı kazanıyor! Balda oyun deşifre oldu

Ekonomi Haberleri

Türkiye’de taklit ve tağşişine en fazla rastlanan ürünlerin başında gelen balda aracıların oynadığı oyun deşifre oldu.

Ferhat Ekinci | ANKARA

Arıcıların bin bir zahmetle ürettiği ürünü, üretim maliyetinden 4 kat fazla fiyatla piyasaya süren aracıların 26 kilo yayla balını üreticiden 1.300 liraya alıp, piyasada 5.400 liradan sattıkları belirlendi. Türkiye Tarım, Hayvancılık ve Arıcılık Platformu (TAHAP) Başkanı Mustafa Sarıoğlu “Vatandaşın makul fiyatlarla erişebileceği gerçek balı fahiş fiyatlarla piyasaya süren aracılar keselerini doldururken, bu durumdan hem üreticiler hem de vatandaşlar zarar görmekte. Türkiye’de bir bal lobisi oluştu ve bunlar hem sezonluk besleme şekerin fiyatını hem de üreticiye bal için ödeyeceği fiyat ve vadeyi belirlemekte. Burada en büyük tehdit ise vatandaşlarımızın gerçek balın faydalarından ve sağlığa olumlu etkilerinden mahrum bırakılması” dedi. Aracıların 26 kilo net teneke yayla balını, üreticiden 1.300 liraya almalarına rağmen 850 gramını raflarda 130-180 TL arasında değişen fiyatlarla toplamda 5.400 liradan vatandaşa sattıklarını belirten Sarıoğlu “Bu şekilde memleketimizin dört bir yanında doğal ortamda üretilen bal vatandaşla buluşamadığı gibi vatandaşlarımız pazar yerlerinde kilosu 35-55 TL arasında değişen oranlarda satılan tağşiş balla zehirlenmekte” ifadelerini kaydetti.

300 MİLYON LİRA CEPTE KALDI

Sarıoğlu, özellikle bahar aylarının bitiminde kovanların korunması amacıyla doğaya bırakılan besleme şekerlerinin arıcıların can suyu olduğunu belirterek, şöyle konuştu: TAHAP olarak biz bu yıl içerisinde tüm bölgelere 593 tır şeker dağıtımı yaparak arıcıların şeker maliyetini en alt seviyeye çekmeye çalıştık. Bu dağıtımda kâr marjı gözetmediğimiz gibi maliyetin çok daha altında piyasaya şeker verdik. Bu şekilde üreticinin cebinde 300 milyon TL’nin kalmasını sağladık.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Recep 14 Ekim 2022 11:59

Daha yenimi farkına varsınız

Sonraki Haber Yükleniyor...