Ailelere ve KOBİ'lere 205 milyar liralık doğalgaz desteği

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Ailelere ve KOBİ'lere 205 milyar liralık doğalgaz desteği
Ekonomi Haberleri

Tüm dünyada enerji fiyatları artarken, Türkiye’de evlere ve KOBİ’lere sağlanan enerji desteği tutarı 205 milyar liraya ulaştı. BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Abdulkadir Yaylacı “Konutlara 175 milyar lira, KOBİ’lere 30 milyar lira sübvansiyonda bulunduk” dedi. Yaylacı, Rusya doğalgazının Avrupa’dan daha ucuza alındığını söyledi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ

Küresel piyasalarda enerji fiyatlarının yükselişi sürerken, soğuk kış günlerinde Türkiye’nin evlere ve KOBİ’lere verdiği enerji desteği miktarı 205 milyar lirayı buldu. TBMM’de milletvekillerinin sorularını cevaplayan BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Abdulkadir Yaylacı “Özellikle evsel abone dediğimiz konutların ve küçük sanayici dediğimiz KOBİ’lerimizin doğalgazlarını maliyetimizin altında satıyoruz, onlara bir çeşit sübvanse yapıyoruz. Bu sübvanse oranımız konutlarda yüzde 75, KOBİ’lerde yüzde 60 civarında. Destek miktarı, konut aboneliğinde aşağı yukarı 175 milyar lira civarında olacak, KOBİ’lerde de 30 milyar lira. Topladığımız zaman 205 milyar liralık bir rakamı, hazineden 2022 bütçesi kapsamında alıyoruz” dedi.

Yaylacı, konutları ve KOBİ’leri desteklerken doğalgaz ithal ettikleri dönemde de yüzde 18 vergi ödemek zorunda olduklarını dile getirdi.

DOĞALGAZI AVRUPA’DAN UCUZA ALIYORUZ

Muhalefet milletvekillerinin “Doğalgaz pahalıya mı alınıyor?” sorusuna da cevap veren Yaylacı “Uluslararası piyasadan doğalgaz aldığımız için doğalgazın fiyatından doğal olarak etkileniyoruz. Özellikle 2022 yılında Rusya-Ukrayna arasındaki ilişkiler sebebiyle fiyatlarda çok ciddi bir dalgalanma yaşandı. Eylül ayında 1.000 metreküp doğalgaz fiyatının 3 bin dolarlara kadar çıktığı oldu. Şu anda uluslararası piyasada bu fiyat, 1.500 dolar civarında. Tüm anlaşmalarda, Türkiye’nin yaptığı ve bölgenin yaptığı tüm anlaşmalarda, orta ve uzun vadede doğalgaz alım fiyatlarının Batı Avrupa fiyatlarıyla denk olması gerektiği ifadeleri vardır, bu sadece bize has değil” dedi.

Yaylacı “Pandemide ve sonrasında fiyatlar aşağı indiği zaman biz o fiyatlardan aldık, hatta onların daha altından aldık. Şu anda Avrupa 1.500 dolarlardan alıyor ama biz onların gerçekten altında alıyoruz. O konuda bizim BOTAŞ ekibinin çok ciddi bir tecrübesi var” diyerek Türkiye’nin Rusya doğalgazını Avrupa’dan daha ucuza aldığına işaret etti.

GAZIN YÜZDE 20’Sİ 2024’TE DEPODA

Türkiye’nin doğalgaz depolama tesislerindeki genişleme çalışmaları ve LNG terminalleri ile 11 milyar metreküplük bir doğalgaz depolama kapasitesine sahip olduğunu anlatan Yaylacı “Avrupa Birliği’nin bu konudaki tavsiye kararı ‘tüketiminizin yüzde 20’sine ulaşmanızdır. Biz de 11 milyar metreküpe ulaşınca 2023’ün sonu, 2024’ün başında depolamada yüzde 20’ye ulaşmış olacağız” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...