7 milyar insana Türk unu

- Güncelleme:
7 milyar insana Türk unu
Ekonomi Haberleri

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Haluk Tezcan, un sanayicileri olarak dünyada 7-7,5 milyar insana dokunduklarını belirterek “Dünyaya ucuz ve kaliteli un satışından dolayı dünya ülkeleri kıskançlık içinde. Filipinler, Madagaskar ve Endonezya’da hakkımızda açılan davalar var. Ucuz fiyata satıyoruz diye Dünya Ticaret Örgütüne şikâyet ediyorlar. Ancak hiçbiri sonuca ulaşmadı. Önümüzü kesemiyorlar” dedi.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Unlu gıdaların en fazla tüketildiği ülkelerin başında gelen Türkiye, kendi ihtiyacını karşıladıktan sonra 96 ülkeye un ihracatı yaparak büyük buğday üreticisi ülkelerle yarışıyor. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Haluk Tezcan “Hem yüksek kalitesi hem de fiyat avantajı sebebiyle dünya ülkeleri Türk ununu tercih ediyor” dedi.

9 YILDIR İHRACAT LİDERİYİZ

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu tarafından KKTC’de düzenlenen Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu 17. Kongresi ve Sergisi’nde konuşan Tezcan “Uzun yıllardır dış piyasaya un tedarikinde dünyada zirvede olan Türkiye un sektörü 2022 sezonunu ulusal ve uluslararası istatistiklere göre son beş yılın en yüksek üretim miktarı olan 19,5 milyon ton ile kapattı. Buna ek olarak iç piyasanın talebini karşıladıktan sonra dünya ülkelerine 3 milyon 40 bin ton un ihraç etti. Devletimiz ve ilgili kurumlarımızın da desteğiyle un sanayicileri olarak dokuz yıldır ihracat lideriyiz. İhracatımızda en büyük kalemi Irak oluşturuyor. Brezilya’ya bile un gönderiyoruz. Urfa, Diyarbakır, Batman topraklarında yetişen buğdaylardan üretilen unun nefaseti hiçbir ülkede yok” dedi.

HERKESE AYRI ÜRÜN

Türk un sanayicileri olarak teknolojik altyapı ve donanım açısından ileri bir noktada bulunduklarını ifade eden Tezcan “Bugünkü un üreticilerinin çok büyük bir bölümü değirmencilikten geliyor. Buğdayı ve unu biliyoruz. Bunu makine parkı ve dünyada yükselen trendlerle destekliyoruz. Modern değirmenlerimiz sayesinde buğdaydan kaliteli ve sağlıklı ürünler üretebilir hâle geldik. Daha üretim aşamasında buğdayı vitamin ve minerallerle zenginleştirerek herkesin reçetesine uygun ürün üretiyoruz. İhracat yaptığımız ülkelerin damak zevkine, hava şartlarına, iklim şartlarına uygun ürün geliştiriyoruz. Türk un sanayisinin bu başarısı aslında bizim unlu mamüller sektörümüzü de katma değerli hâle getirdi. Baktığınızda biz un sanayicileri, 7-7,5 milyar insana dokunuyoruz. Dünya sofralarında Türk unu var” dedi.

DAVALARLA YILDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR

Dünyaya ucuz ve kaliteli un satışından dolayı dünya ülkelerinin kıskançlık içinde olduğunu belirten Tezcan şunları kaydetti: Filipinler, Madagaskar ve Endonezya’da hakkımızda açılan davalar var. Bizi Dünya Ticaret Örgütüne şikâyet ediyorlar ucuz fiyata un satıyoruz diye. Ancak hiçbiri sonuca ulaşmadı. Önümüzü kesemiyorlar.
Ekmek fiyatlarıyla ilgili un sanayicilerinin suçlandığını belirten Tezcan, ekmeğin toplam maliyeti içinde unun maliyetinin sadece yüzde 30 olduğunu söyledi. Tezcan asıl maliyeti enerji, işçilik ve diğer giderlerin oluşturduğunu vurguladı.

TAHIL KORİDORU SAYESİNDE GIDA KRİZİ OLMADI

Türkiye- Ukrayna savaşı ile başlayan tahıl krizinde Toprak Mahsulleri Ofisi ile birlikte ortak sürecin iyi yönetildiğini aktaran Tezcan “Bilindiği üzere son yıllarda etkisini belirgin bir şekilde hissettiren iklim değişikliği ile başlayan, tüketim alışkanlıklarının değişimini hızlandıran pandemi ve akabinde yaşanan Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle bütün dünyayı etkisi altına alan kriz, ülkeleri ve milletleri ciddi bir gıda yoksunluğu ile karşı karşıya getirdi. Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde imzalanan ve geçtiğimiz hafta ikinci defa uzatılan Tahıl Koridoru Anlaşması sayesinde buğday ve un piyasalarına güven geldi” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...