Diyabetik yaraları iyileştiren hastane

Yaklaşık 10 milyon diyabet (şeker) hastasının bulunduğu ülkemizde Ankara Etlik Şehir Hastanesi Diyabetik Ayak ve Kronik Yara Kliniğinde uygulanan çoklu tedavilerle organ kayıplarının önüne geçilebiliyor.
ESMA ALTIN'IN HABERİ - Ankara Etlik Şehir Hastanesi bünyesinde yer alan Diyabetik Ayak ve Kronik Yara Kliniği, başta diyabetik ayak yaraları olmak üzere pek çok kronik yaraların tedavisinde önemli bir rol oynuyor. Uzuv kaybının önüne geçiliyor. Kliniğin Sorumlusu Genel Hastane Başhekimi Genel Cerrah Doç. Dr. Erhan Güven, 18 yatak kapasitesi, 6 yoğun bakımı ve 2 ameliyathanesiyle oldukça donanımlı bu klinikte yatan hastaların yüzde 95’inin diyabetik ayak yaraları olan hastalardan oluştuğunu söyledi. Güven “Dünyada ve ülkemizde diyabet (şeker) çok yüksek oranda görülüyor. Nüfusumuzun yüzde 12’sinin yani yaklaşık 10 milyona yakın hastanın diyabetik olduğu biliniyor” dedi.
TEK KLİNİKTE ÇOKLU TEDAVİ
Diyabetik ayak tedavilerinin yanında özellikle yatalak hastalarda meydana gelen basınç yaralarının tedavisinde de etkin bir klinik olduklarını belirten Güven, tedavi süreçlerinde aynı anda birçok tedavinin bir arada uygulandığını kaydetti. Güven “Öncelikle diyabetik olarak ayağında yara olan bir hastanın şekerini düzelterek işe başlıyoruz. Çoğu hastamız iyi ve yeterli beslenmediği için proteinleri de düşük oluyor. Protein yara iyileşmesinde vücudun yapı taşı. Hastanın yarasını iyileştirirken aynı zamanda enfeksiyonu önleme, uzuv kaybını engelleme, diyabeti kontrol altında tutma gibi birçok tedaviyi bir arada yürütüyoruz” bilgisini paylaştı. Sadece klinikte değil 4 bin 50 yatak kapasiteli hastanenin yatan tüm hastalarında meydana gelen yaraların tedavisinde de önemli bir rol oynadıklarını kaydeden Güven “Hastanemizde, 600-700 yoğun bakım yatağımız var. Onların da basınç yaralanmalarını yakından takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Diyabetik ayak yaralarının tedavisinin tüm hastanelerde birim olarak yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çeken Güven “Diyabetik ayak ile ilgili bu işle ilgilenen insanları bir araya toplayıp onları bir unvan vererek daha da yaygınlaştırmak gerekiyor. Bunu sistematik bir hâle getirmeliyiz. Diyabetik ayak hastalıklarını engellemek için farkındalık oluşturacak işler de yapmak gerekiyor. Bu şekilde diyabetik ayak hastalıklarını neredeyse yüzde 10 azaltabiliriz” diye konuştu.
ŞİFAYI TÜRKİYE’DE BULDU
Klinikte şifa bulan hastalardan İlhami Bostan, umre için gittiği Mekke’de ayağında ödem meydana geldiğini belirterek, şunları söyledi: Mekke’de hastaneye gittim ve enfeksiyon olduğunu söylediler. Ama ameliyat sonucunda ayağımda ciddi bir enfeksiyon oluştu ve orada tedavisinin mümkün olmadığını belirttiler. Ertesi gün Türkiye’ye dönüp Etlik Şehir Hastanesine geldik. Böyle bir klinik olduğunu bilmiyorduk. Ama doktorundan hemşiresine herkese çok teşekkür ediyorum. 39 gündür burada tedavi görüyorum. Gayet olumlu sonuç aldık. Ayağım eski hâline döndü.