Dünya çöküşte, Türkiye çıkışta: Almanya resesyona, ABD'nin notu riske girdi

- Güncelleme:
Dünya çöküşte, Türkiye çıkışta: Almanya resesyona, ABD'nin notu riske girdi

Ekonomi Haberleri

Avrupa'nın lokomotif ekonomisi Almanya yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,3 daralarak teknik olarak resesyona girdi. ABD 31.4 trilyon dolarlık borç tavanına ulaşırken kredi notu tehlikede! 28 Mayıs’taki seçimlere kilitlenen Türkiye’de ise en kötüsü geride kaldı. Seçimlerin ardından belirsizlik döneminin sona ermesiyle ekonomide toparlanma bekleniyor.

EKONOMİ SERVİSİ - Dünya ekonomileri derin bir resesyona sürükleniyor. ABD’nin ardından Avrupa'nın lokomotif ekonomisi Almanya da yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,3 daralarak teknik olarak resesyona girdi. Ülkenin GSYH’si yüzde 0,5 gerilerken, ilk çeyrekte özel harcamalar, yüksek enflasyon ve tüketicilerin satın alma gücünün azalmasının etkisiyle bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,2 azaldı. Söz konusu dönemde kamu harcamaları da yüzde 4,9 geriledi.

ABD ise bu süreçte borç tavanına kilitlenmiş durumda. Federal hükûmetin 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşarak nakit sıkıntısı çekmesine çok az bir süre kala, müzakerelerden hâlâ olumlu sonuç alınmış değil. Bu durum muhtemel kriz senaryolarını gündeme getirirken uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD’nin “AAA” olan kredi notunu negatif izlemeye aldı. Fitch’ten yapılan açıklamada, kararda borç limiti görüşmelerinin etkili olduğu  belirtildi. Yaşanan en kötü senaryoda hükûmeti temerrüde düşmesiyle başta hisse senedi piyasası ve istihdam olmak üzere ABD ekonomisinde büyük bir çöküş bekleniyor.

NEBATİ: FELAKET TELLALLIĞI…

Türkiye'de ise en kötüsü geride kaldı. Seçimlere birlikte belirsizlik  dönemi sona eriyor. Merkez Bankası  raporuna göre bankaların döviz yükümlülükleri azalırken, kur şokuna karşı daha dayanıklı. Diğer yandan mevduatlarda TL varlıkları artıyor. Türkiye son 20 yılın en iyi bütçesine sahipken, sanayi tesislerinde çarklar hızlanıyor. Aynı şekilde enflasyon düşüşe, tüketicinin güveni de artışa geçmiş durumda. İşsizlik ilk çeyrekte tek haneye indi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, korona salgını nedeniyle gelişmiş ülkeleri dahi sarsan ekonomik krize rağmen, Türkiye'nin bankacılık sektörünün katkısıyla büyümesini sürdürdüğünü, istihdamdaki kaybı hızlıca telafi ettiğini anlattı. Yakın dönemde Amerika ve Avrupa’da banka iflaslarına rağmen, Türkiye’de bankacılık sektörünün en ufak bir sarsıntı dahi yaşamamasının, sektörün gücünü taçlandırdığını gösterdiğini işaret eden Nebati şunları kaydetti: Ekonomimizin ve bankacılık sektörümüzün, tarihe geçen büyük başarıları aşikârken birilerinin ortada bir kriz varmışcasına yaygara koparması ve Türkiye’yi aşağı çekmeye çalışması nasıl hastalıklı bir ruh hâlidir? Bu nasıl habis bir zihniyettir ki büyüme, istihdam, ihracat gibi güçlü makro ekonomik verileri ve bankalarımızın bugüne kadar gösterdiği yüksek performansı hiç dikkate almayıp ne olduğu belirsiz afaki faraziyelerle felaket tellallığı üzerinden, oy devşirmeye çalışmaktadır. Yapılan apaçık yalancılıktır, iftiradır, millet düşmanlığıdır.

r-966347,966226#

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...